15 moduri eficiente prin care gestionezi oamenii toxici

Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi va avea de-a face cu oameni toxici. Narcisişti, mincinoşi, sociopaţi, manipulatori, bârfitori şi cei care se plâng în continuu, sunt câteva exemple.
oameni toxici
oameni toxici (.)

Oamenii toxici vor găsi mereu o metodă prin care să se strecoare în vieţile celorlalţi, să creeze drame şi să-i întoarcă unii împotriva altora, cu scopul de a manipula un cerc social şi a-şi îndeplini nevoile. Vor căuta să planteze sămânţa instabilităţii pentru a-i face pe ceilalţi să creadă că sunt o componentă esenţială a acelui grup.

Acţiunile oamenilor toxici se nasc dintr-o lipsă de stimă de sine, care-i determină să-i tragă pe oameni cu ei în cuşca nesiguranţei şi a instabilităţii. Nu numai că oamenii toxici îţi pot face viaţa un calvar, dar există riscul ca ei să te tragă în jos la nivelul lor şi să devii la rândul tău o persoană toxică.

Din fericire sunt câteva moduri prin care să gestionezi oamenii toxici:

1. Spune-le când au făcut ceva greşit

Oamenii toxici vor face aproape orice să nu-şi asume responsabilitatea. Chiar şi atunci când este clar că au greşit, îşi vor justifica acţiunile aducând în discuţie ceva ce a greşit altcineva. Când o persoană toxică a greşit, pune-i acest lucru pe masă într-un mod elegant, chiar dacă aceasta vine după aceea cu o mulţime de scuze. Dacă au ochi să vadă şi urechi să audă, ceea ce le spui îi va ajuta să se dezvolte.

2. Lasă-i pe mincinoşi să se dea singuri de gol

Oamenii toxici vor minţi foarte mult. Nu fac asta doar cu ceilalţi, ci şi cu ei înşişi. Vor face tot felul de legături pentru a se convinge de propriile minciuni. Din păcate, minciunile pot fi destul de dificil de ţinut minte. Este simplu să-ţi aminteşti un eveniment adevărat, dar să ţii minte o serie de poveşti inventate poate fi foarte dificil. Mincinoşii ajung să se dea singuri de gol cu trecerea timpului, ajungând să se contrazică.

3. Ignoră insultele

Insultele pot să ia multe forme, însă cele mai manipulative sunt cele ascunse sub formă de complimente. “Eu n-aş avea curajul să port acea ţinută”. “Eşti aşa de amuzant şi nici nu-ţi dai seama de acest lucru”. “Eşti o persoană aşa de cumsecade”. Acestea sunt doar câteva exemple de insulte uşoare care te pun puţin pe gânduri şi până la urmă te fac să cauţi aprobarea acelei persoane.

4. Nu alimenta oamenii care-şi plâng de milă

Oamenii toxici îşi vor pune o mască de victimă pentru a-i manipula pe ceilalţi sau pentru a nu-şi asuma responsabilitatea. Vei auzi o persoană toxică spunând că nu-ţi poate da banii înapoi pentru că nu poate găsi un loc de muncă, nu poate găsi un loc de muncă pentru că nu are abilităţile necesare, nu are abilităţile necesare pentru că la şcoală profesorii s-au purtat urât cu ea, etc. Întotdeauna există un motiv pentru care lucrurile nu merg în viaţa ei, motiv care nu depinde deloc de ea şi depinde de tine să o ajuţi să-şi facă ordine în viaţă. Dacă nu o ajuţi, ei bine, atunci eşti la fel ca toată lumea care a tratat-o urât de-a lungul vieţii ei pline de greutăţi.

Evită să alimentezi drama persoanelor care-şi plâng de milă, pentru că rişti să fii tras în lumea lor depresivă, în care eşecul este la ordinea zilei.

5. Ignoră-i pe cei care caută atenţie în permanenţă

De cele mai multe ori, oamenii toxici caută atenţie în mod compulsiv şi vor să o obţină cu orice preţ. Chiar dacă este ziua cuiva de naştere, oamenii toxici vor găsi o modalitate prin care să facă situaţia să fie despre ei. De obicei începe cu ceva mărunt, precum a întrerupe alte persoane sau a vorbi peste ele, vorbind mai tare fără să fie nevoie sau făcând gesturi nepotrivite. Dacă nu primesc atenţia pe care o caută, trec la măsuri mai drastice şi pornesc certuri, fac crize de tantrum sau se comportă într-un mod distructiv.

Pentru a exista o coeziune socială bună, este important ca toată lumea să primească şansa să spună ceva, să glumească sau să se simtă bine. Un cerc social nu ar trebui să se învârtă în jurul unei singure persoane. Dacă observi că acesta este cazul, cea mai bună variantă este să acorzi o atenţie minimă sau deloc persoanei în cauză şi să-ţi petreci timpul cu persoane care sunt mai liniştite si mai rezervate.

6. Evită manipulatorii

Persoanele manipulative îţi vor complica viaţa. Îţi vor manipula emoţiile fără nicio reţinere pentru a te face să te comporţi într-un anume mod care-i va ajuta să-şi îndeplinească obiectivele.

Pentru a-i evita, mai întâi trebuie să recunoşti o persoană manipulativă. Observi că simţi o senzaţie puternică sau una de instabilitate când sunt în preajma ta, precum cea de furie, iritare, tristeţe sau că ceva este în neregulă? Te întrebi deseori de ce acea persoană a spus ceea ce a spus? Ai senzaţia că ai fi indus în eroare? Daca da, atunci probabil că acea persoană încearcă să se joace cu emoţiile tale şi cel mai bine este să o eviţi.

7. Să nu-ţi împărtăşeşti secretele cu bârfitori

Oamenii toxici îţi vor împărtăşi secretele cu alţi oameni doar pentru a părea interesanţi pe moment, în timp ce judecă şi bârfesc pe la spate. Dacă întâlneşti pe cineva care face acest lucru, nu te lăsa păcălit crezând că aceştia bârfesc cu tine pentru că te plac sau pentru că au încredere în tine.

Oamenii toxici vor vorbi deseori cu tine despre altcineva, tocmai în ideea ca aceştia din urmă să fie de acord cu ei. După ce termină de vorbit cu tine, se vor duce imediat la ei şi le vor spune ce-ai spus. Acest lucru creează fricţiuni între doi oameni, iar persoana de la mijloc, cea cu comportamentul toxic, trage toate sforile. Este o metodă de a-ţi face prieteni şi de a dobândi putere într-un grup social, bazată pe divizare şi manipulare. Evită să pici în plasă.

8. Petrece mai mult timp cu prieteni loiali în care ai încredere

Dezvoltă-ţi un grup de prieteni loiali pe care să te poţi baza. Nu-i nevoie să fii prieten cu toată lumea. La rândul tău, arată-le celor din grup că pot să aibă încredere în tine. Prietenia adevărată şi loialitatea sunt unele din acele valori rare şi valoroase pe care le întâlneşti în viaţă. Nu le lăsa corupte de oameni toxici, negativi şi în care nu poţi să ai încredere.

9. Nu te implica în situaţiile dramatice

Mulţi oameni preferă să implice într-o dispută doar pe ei şi pe cel cu care se ceartă. Oamenii toxici nu sunt aşa şi au o plăcere în a-şi spăla rufele în public. Când izbucneşte o ceartă, vor ca toată lumea să fie într-o tabără. Nu contează dacă eşti sau nu implicat, nici nu contează dacă-i cunoşti pe cei doi care se ceartă, o persoană toxică nu-ţi va da voie să rămâi neutru.

Când se ceartă doi sau mai mulţi oameni toxici, poate fi dezastruos şi de obicei oamenii care nu au nicio treabă cu evenimentul ajung să sufere cel mai mult. Când observi că eşti tras într-un astfel de vârtej, spune pur şi simplu: “Nu are de-a face cu mine.”

10. Trage linie

Aceasta este probabil principala modalitate de a gestiona o persoană toxică. Mulţi oameni care au un comportament decent, vor ajuta pe cei care au nevoie şi îi vor proteja pe cei vulnerabili. Oamenii toxici profită de oricine este mai slab. Ar putea fi cineva puţin mai timid, care nu se simte confortabil într-o situaţie socială sau chiar cineva care nu-i prea priceput să facă ceva anume.

Oamenii toxici vor profita şi vor încerca să se ia de oricine nu va spune nimic înapoi. Tocmai de aceea este important să tragi linie când ai de-a face cu oameni toxici, nu doar pentru tine, dar şi pentru cei din jur.

11. Cere răspunsuri directe la întrebări

Oamenii toxici vor face tot ce le stă în putinţă să-ţi dea răspunsuri arbitrare, vagi sau ambigue. Fac asta nu numai evitând să spună lucruri concrete, dar şi refuzând să răspundă la întrebarea pe care o primesc, spunând altceva în schimb.

Modul în care poţi să treci de această barieră este să pui întrebări închise, adică întrebări care nu pot fi răspunse decât cu „da” sau „nu”. Acest lucru îi va forţa să-şi pună intenţiile pe masă şi nu-i va lăsa să facă diferite jocuri de cuvinte.

12. Nu păsui narcisiştii

Narcisiştii se iubesc foarte mult, sau mai bine zis, iubesc ceea ce cred că sunt. De multe ori se iluzionează atât de mult, încât pierd contactul cu realitatea obiectivă. Aceştia vor căuta să primească complimente, pretinzând adesea că nu au o părere prea bună despre ei. Obişnuiesc să-şi facă multe poze şi să caute în mod constant să primească aprecieri.

Printre cele mai bune metode de a gestiona o persoană narcisistă este să o ignori. Nu-i nevoie să o critici sau să o faci să se simtă prost, pentru că doar ignorând-o, îi vei transmite un mesaj clar, dacă vrea să-l primească.

13. Nu te lăsa impresionat de comportamentul fals

Oamenii toxici vor încerca să-ţi câştige simpatia făcându-ţi multe complimente. Fac acest lucru pentru că vor ceva de la tine sau poate pentru că prezinţi o oarecare ameninţare pentru ei. Vei observa că nu se poartă aşa frumos cu alte persoane din jurul lor, poate chiar sunt nepoliticoşi cu personalul de la serviciu cu clienţii sau rece si distanţi faţă de străini. Nu te lăsa păcălit crezând că această persoană chiar te simpatizează sau că de fapt este o persoană drăguţă. Doar încearcă să obţină ceva de la tine.

14. Controlează-ţi cu succes stările emoţionale

Oamenii toxici vor încerca să manipuleze emoţiile oamenilor pentru a-şi crea un grup în care să le fie îndeplinite nevoile. Pentru a evita acest lucru, fii sigur că-ţi dai seama de starea emoţională în care eşti şi ce a cauzat-o, tocmai pentru a te asigura că tu eşti persoana care ţine frâiele. Iniţial s-ar putea să fie mai uşor de zis decât de făcut.

Să-ţi gestionezi emoţiile s-ar putea să dureze o perioadă în care te disciplinezi mental, aşa că pentru majoritatea dintre noi, este mai bine să evităm situaţii care ne-ar putea determina să ne comportăm într-un mod iraţional sau în care nu ne-am simţi în regulă din punct de vedere emoţional. De exemplu, o discuţie care ar putea aprinde spiritele, s-ar putea să fie mai potrivit dacă ar fi discutată în scris decât faţă în faţă, tocmai pentru că îţi dă şansa să îţi iei timp şi să procesezi ceea ce spui. Astfel răspunsul ar trebui să fie mai coerent şi controlat, decât o explozie emoţională.

15. Concentrează-te pe soluţii şi nu pe probleme

Oamenii toxici sunt primii care arată cu degetul când apare o situaţie problematică. Fac acest lucru pentru a se sustrage de la a face vreun efort să rezolve ceva. Este foarte uşor să ai resentimente sau să dai vina pe alţi oameni, însă este mai dificil să faci ceva să se schimbe. Printre cele mai bune variante este să încerci să găseşti o soluţie, în loc să te concentrezi pe cine-i vinovat. Să învinovăţeşti pe cineva pentru o problemă, arată că de fapt îţi este teamă să confrunţi situaţia. Ajutând la rezolvarea problemei vei face mult mai mult progres.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com