3 modalităţi simple de a ţine stresul la distanţă

Relaxare la mare
Relaxare la mare (Pixabay.com)

Şeful ne-a tratat rău la serviciu, iar mâine se prevede continuarea celor întâmplate? Tot felul de lucruri ne deranjează în fiecare zi şi ne dau mare bătaie de cap? De fapt, este o stare foarte periculoasă. O nervozitate permanentă ne poate slăbi sistemul imunitar şi predispune organismul la boli. De aceea am hotărât să selectăm câteva modalităţi simple de a lupta cu stresul cronic sau, cel puţin, de a diminua efectele acestuia.

Daţi volumul la minimum

După o zi grea de muncă, unicul lucru pe care îl dorim este să venim acasă şi să ne relaxăm. Dar, acasă continuă iritarea. Copii hiperactivi, o lumină puternică sau televizorul, o muzică tare şi zgomotul ce se aude de după ferestrele deschise. Uneori nici nu ne dăm seama cât de stresant este mediul, până când nu reducem influenţa acestuia.

Putem să încercăm să rămânem singuri pentru câtva timp. Să închidem uşile şi ferestrele, să stingem luminile, să reducem volumul muzicii sau să pornim o muzică liniştită. E importat să procedăm în aşa fel de cel puţin două ori pe săptămână şi garantat vom simţi diferenţa.

Zâmbiţi mai des

Zâmbetul are un efect ultra-pozitiv asupra stării psihice şi fizice. Oamenii de ştiinţă susţin că 40% dintre persoanele care suferă de boli de inimă zâmbesc în anumite situaţii mai puţin comparativ cu oamenii sănătoşi.

Atunci când râdem, în creier se secretă substanţe care ne oferă un sentiment de bunăstare şi euforie. Ne relaxăm şi vasele de sânge se dilată. Zâmbetul, de asemenea, este capabil să reducă tensiunea arterială şi frecvenţa pulsului.

Trebuie să încercăm să râdem cel puţin 5 minute în fiecare zi. Să găsim ceva amuzant în lucruri obişnuite şi să învăţăm să luăm viaţa mai puţin serios. Specialiştii susţin că copilul râde în medie de 300 de ori pe zi, iar adulţii — în medie de 7 ori. Astfel că este important să găsim cât mai multe motive să zâmbim.

Gândiţi pozitiv şi schimbaţi-vă obişnuinţele

Viaţa noastră este compusă din obiceiuri zilnice. Ne este mai uşor să acţionăm după metode verificate şi sigure, cu care ne-am obişnuit deja: de exemplu, să mergem în acelaşi loc pentru a lua masa de prânz, să începem ziua cu verificarea mesajelor venite de la prieteni, etc.

Un sfat ar fi să ne începem ziua în mod diferit. Să ieşim dimineaţa afară şi să petrecem câteva minute în aer liber. Sau să ne spunem că, în măsura în care este posibil, vom rămâne toată ziua calmi şi binevoitori.

Putem de asemenea să uităm de lucrurile rele şi să ne concentrăm pe aspectele pozitive şi bune ale vieţii. Să nu ne gândim la probleme, ci la atingerea obiectivelor şi să ne imaginăm cum ar arăta cele mai frumoase momente ale viitorului.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com