România trebuie să aibă o atitudine deschisă faţă de organismele modificate genetic

România trebuie să aibă o atitudine deschisă faţă de organismele modificate genetic, în condiţiile în care nu cultivă soia modificată genetic, interzisă de autorităţile sanitare europene, dar importă acest produs cu care hrăneşte animalele, a declarat joi europarlamentarul Rareş Niculescu.

"Beneficiile organismelor modificate genetic pentru economia agrară sunt indiscutabile. Putem vorbi aici de un paradox. Nu cultivăm soia modificată genetic, interzisă de autorităţile sanitare europene, dar importăm soia modificată genetic cu care hrănim animalele, care ajunge în alimentaţia umană în cele din urmă", a menţionat Rareş Niculescu, fost vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din cadrul Parlamentului European.

Potrivit acestuia, autorităţile din România trebuie să fie atente la aprobările pe care le acordă în acest sens, deoarece nu pot fi cultivate organisme modificate genetic în acelaşi areal în care se face şi agricultură ecologică.

Rareş Niculescu a precizat că Parlamentul European a aprobat anul trecut o propunere a Comisie Europene, potrivit căreia fiecare stat membru va avea libertatea de a permite sau de a interzice cultivarea pe teritoriul naţional a organismelor modificate genetic.

"Decizia se referă doar la acele organisme modificate genetic care sunt aprobate de autoritatea europeană pentru securitate europeană. Acest text nu se se află în aplicare, deoarece nu a fost aprobat de Consiliul Uniunii Europene. În momentul în care Consiliul va avea o poziţie, va putea deveni act normativ", a mai spus Niculescu.