Stimulii economici ai Chinei sunt nesustenabili, susţin economiştii

Wu Jinglian, renumit economist chinez şi cercetător la Development Research Center of the State Council (DRC), vorbind pe 13 decembrie 2008, în Beijing, China.
Wu Jinglian, renumit economist chinez şi cercetător la Development Research Center of the State Council (DRC), vorbind pe 13 decembrie 2008, în Beijing, China. (China Photos / Getty Images)

Economistul Wu Jinglian a declarat la o conferinţă internaţională că planurile actuale ale regimului chinez de stimulare a creşterii economice nu sunt durabile, şi vor crea consecinţe grave în cazul în care sunt puse în practică.

Wu Jinglian, în vârstă de 82 de ani, este un economist respectat, cercetător şi directorul adjunct al Comitetului Academic al Centrului de Cercetare a Dezvoltării din cadrul Consiliului de Stat. El este renumit pentru sinceritatea, fiind numit "economistul cu cea mai puternică conştiinţă" de mass-media chineză.

Wu a relatat că în timpul vizitelor sale recente în diferite zone ale Chinei, a observat că multe guverne locale erau nerăbdătoare să obţină o creştere rapidă, potrivit unui raport China Business Times prezentat la conferinţa Forumului Internaţional de Finanţe (IFF) de pe 17 septembrie 2012. Cu toate acestea, până în prezent, singura soluţie utilizată pe scară largă sunt măsurile de stimulare a investiţiilor.

Wu a subliniat că pe baza datelor actuale incomplete, guvernele locale au depus în acest an proiecte de investiţii în valoare totală de peste 17 trilioane de yuani (2,7 trilioane de dolari), însă găsirea banilor este o problemă majoră.

El a dat câteva exemple de pachete de stimulare a investiţiilor care au mers prost.

Unul dintre ele este cel din sistemul feroviar de mare viteză. Potrivit lui Wu, construirea căilor ferate de mare viteză în zonele dens populate este benefică, chiar dacă proiectul pierde bani. Dar sistemul feroviar de mare viteză din China este un proiect naţional care foloseşte activele statului şi care a creat o mulţime de probleme, inclusiv datorii în valoare de două trilioane de yuani (316 miliarde de dolari).

Un alt exemplu este reprezentat de o provincie care a raportat o creştere a PIB-ului de 14-15 la sută câţiva ani la rând, fiecare raportare fiind realizată prin investiţii mai mari. Anul trecut, rata de investiţie a reprezentat 89 la sută din PIB. Cu toate acestea, rata de investiţie pentru prima jumătate a acestui an este deja de 120 la sută din PIB-ul local.

Wu a spus că oricine are puţine cunoştinţe de economie sau de istorie ar trebui să ştie că această metodă de investiţii nu este durabilă. El a afirmat că aceasta va duce la consecinţe grave şi va crea probleme periculoase.

He Qinglian, o economistă proeminentă care locuieşte în Statele Unite, este de acord cu punctul de vedere al lui Wu. Într-un articol publicat în august, ea a comentat că pachetul de stimulare al Chinei din 2008 a dus la creşterea inflaţiei, mărind decalajul dintre bogaţi şi săraci, determinând ca preţurile la imobiliare să fie exorbitante şi distorsionând structura economică. Dacă regimul recurge la aceleaşi măsuri din nou, China se va confrunta cu o criză economică chiar mai mare.

Deşi mulţi economişti respectaţi au exprimat îngrijorări similare, regimul chinez a optat să pună în aplicare noi planuri de stimulare.

La Forumul Economic Mondial de la Tianjin, pe 8 septembrie, premierul chinez Wen Jiabao a declarat că Partidul Comunist Chinez (PCC) a avut un excedent bugetar de 1 trilion de yuani (158 miliarde de dolari), la sfârşitul lunii iulie, şi nu va ezita să-l folosească pentru promovarea creşterii economice stabile.

Cu toate acestea, Hu Seimeng, un analist independent, susţine că PCC se îndreaptă spre o fundătură prin utilizarea creşterii economice pentru menţinerea stabilităţii şi legitimităţii regimului, rezultatul fiind opusul a ceea ce se doreşte, după cum a scris Hu pe blogul său.

Pentru a rezolva problemele economice din China, este necesară o ajustare structurală la scara largă, a relatat Gan Li, decanul Institutului de Cercetare Economică şi Management de la Universitatea Sud-vestică de Finanţe şi Economie, pentru New Tang Dynasty Television.

"Trilionul de yuani ar trebui cheltuit pe pensii, asigurări medicale şi ajutoare de şomaj", a declarat Li, adăugând că, "Dacă guvernul investeşte mai mult în nevoile de bază ale oamenilor, societatea va fi stabilă şi problemele vor dispărea."

Într-un interviu acordat revistei Caijing şi publicat pe 3 septembrie, Wu Jinglian a afirmat că, deoarece PCC şi întreprinderile de stat şi-au întărit controlul asupra economiei în ultimii ani, conflictul social şi economic din China atinge culmi înalte.

Wu a mai spus că principalele cauze ale multitudinii de fenomene sociale urâte din societatea chineză sunt neimplementarea corespunzătoare şi eficientă a unor reforme economice, eşecul de a pune în aplicare reforme politice şi intervenţia excesivă a puterii administrative în activităţile economice normale ale civililor.

"Prin urmare, cel mai important lucru în prezent este rediscutarea reformelor şi încurajarea puternică a reformelor economice şi politice", a afirmat Wu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie