Ministrul Economiei: Repornirea Oltchim, peste două - patru săptămâni

Combinat industrial
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)

Aflat miercuri, la Râmnicu Vâlcea, ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a spus că aşteaptă repornirea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni, precum şi un investitor strategic pentru privatizare, capabil să preia combinatul.

"Am discutat cu conducerea combinatului, care are un plan de redeschidere treptată a instalaţiilor. Aştept redeschiderea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni. Trebuie menţionat însă că este nevoie de un credit de 20 de milioane de euro pe care ni-l poate asigura o bancă comercială în urma depunerii unei garanţii a statului român la eximbank. Dar, evident, aici vom face o notificare către Comisia Europeană. Din informaţiile noastre ar fi deja mai mulţi investitori interesaţi să depună ofertele pentru combinat, firme din Vest, mă refer. Şi cele două firme româneşti care şi-au retras momentan oferta pentru a veni cu îmbunătăţiri la ea mâine (n.r. - joi). Vineri, în jurul prânzului, vom şti numele celui care va câştiga licitaţia de la Oltchim", a precizat Daniel Chiţoiu.

De asemenea, ministrul Economiei a mai declarat că ajutorul social de 1.400 de lei va fi primit doar de angajaţii Oltchim care au salariul sub cel mediu brut pe economie.

"Nu toţi salariaţii vor beneficia de acest ajutor social. Vor beneficia doar cei care au salariul sub salariul mediu brut pe economie care este de aproximativ 2.100 de lei. În ceea ce priveşte restanţele salariale, se vor achita din creanţele pe care alte firme le au la Oltchim", a conchis Chiţoiu.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12.00, a anunţat luni şeful OPSPI, Remus Vulpescu.

El a mai spus că până la data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.