Reformele educaţiei. Madlen Şerban: "Trebuie să încetăm cu vorbitul şi să ne apucăm de făcut"

Se încarcă player-ul...

Madlen Şerban, director al European Training Foundation, a vorbit luni, în cadrul conferinţei "Educaţia – cunoaştere şi vocaţie", despre importanţa reformării sistemului de educaţie şi a prezentat, totodată, cele cinci priorităţi stabilite de Uniunea Europeană în acest domeniu.

"Să încetăm cu vorbitul şi să ne apucăm de făcut. Afirmaţia că este necesar să ne acordăm timp, pentru că reformele în educaţie sunt de lungă durată, mă tem că o folosim ca o scuză. Durează mult, dar dacă nu te apuci, vorba chinezului şi o mie de km începe cu primul pas".

Potrivit directorului European Training, În luna iunie a fost decisă agenda pentru 2020 pentru toate statele membre ale UE, agendă care inspiră o dezbatere globală în ceea ce înseamnă educaţie şi formare profesională. Uniunea a hotărât cinci priorităţi în acest domeniu, dezvăluie Madlen Şerban.

"Trebuie să acordăm mult mai multă importanţă şi mai multă seriozitate asigurării calităţii, să discutăm despre calificări, ceea ce dobândesc cetăţenii atunci când se duc ei în sistemul de formare, care trebuie să ne asigurăm că sunt relevante şi asigurate din punct de vedere al calităţii. Pentru ca acest lucru să se întâmple ne sunt necesari profesori şi formatori. A patra prioritate europeană este aceea de competenţe cheie şi cea de-a cincea prioritate ţine de învăţarea la locul de muncă", a declarat Madlen Şerban.