Încleştare pe paie, aer şi apă în Dolj: "Mă leg cu lanţuri de poartă, mă fac carne vie"

Se încarcă player-ul...

În comuna doljeană Podari, la câţiva kilometri de Craiova, compania elveţiană Clariant vrea să construiască o fabrică de bioetanol produs prin prelucarea paielor. Fabrica va fi deservită de o centrală de cogenerare, proiect preluat de compania germană GETEC. Şi, în timp ce cele două firme străine susţin că proiectul e unul prietenos pentru mediu, curat, cetăţenii se tem că fabrica şi centrala le vor polua şi chiar distruge în timp zona.

Practic, pentru a produce bioetanol, Clariant ar urma să consume paiele de pe 500.000 - 700.000 de hectare. Iar cetăţenii acuză că, în vreme ce solul Olteniei va deveni tot mai sărac şi mai infertil, privat de paiele care sunt compost, fabrica va consuma cantităţi uriaşe de apă si le va da în schimb bioxid de carbon cu efect de seră, cenuşă şi substanţe toxice.

Fabrica respectivă - Clariant - a primit deja aviz de mediu, centrală de cogenerare încă nu. În vederea eliberării acestui ultim aviz, la Podari a fost organizată o dezbatere publică unde cetăţenii s-au opus categoric acestui proiect