Mircea Vulcănescu evocat de Ioana Călina Marcu. Decernarea premiilor MNLR

Se încarcă player-ul...

Premiul Şerban Cioculescu a fost acordat joi, pe 11 decembrie, la decernarea premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), doamnei Măriuca Vulcănescu pentru îngrijirea ediţiei Mărgărita Ioana Vulcănescu. Memorii-Jurnal. Fiica lui Mircea Vulcănescu fiind temporar plecată în Franţa, discursul de primire a premiului a aparţinut editorului cărţii, doamna Ioana Călina Marcu.

Din prezentarea realizată, aflăm că, în prezent, confuzia anterioară generată de situaţia politică din jurul lui Mircea Vulcănescu este în curs de dispersare, confirmându-se că acest mare economist, filosof, filolog şi publicist (o personalitate de marcă şi o fire enciclopedică a generaţiei interbelice; unul dintre eroii ucişi în gulagul comunist) a avut cu adevărat o operă. La Institutul G. Călinescu au apărut două volume din lucrările acestui important autor.

Măriuca Vulcănescu "a deschis cufărul" Mărgăritei Ioana Vulcănescu, ce conţinea memorii scrise de soţia marelui filosof după 76 de ani, precum şi jurnalale ţinute în caietele pentru care Mircea Vulcănescu însuşi "a sărit în foc, în momentul în care a fost bombardamentul pe Calea Victoriei, şi le-a salvat".

Această lucrare memorialistică "arată continuitatea inteligenţiei româneşti de frunte" din epoca tinerei generaţii interbelice, evocând, totodată, cititorilor o mare "căldură şi sensibilitate omenească".