Andrei Pleşu despre cimpanzeii plagiatori din politică vs academia

Se încarcă player-ul...

Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 au organizat marţi, 8 septembrie 2015, dezbaterea "Plagiatul ca stare a naţiunii", moderată de Gabriel Liiceanu şi Mircea Dumitru.

În cadrul dezbaterii Andrei Pleşu dezbătut nevoia de recunoaştere a clasei politice care manifestă "o subversivă nevoie de a achiziţiona ceea ce cei dispreţuiţi au spune ceva".

"În acest efort de a căpăta titluri academice, se ascunde şi un fel de idee subînţeleasă că titlul academic înseamnă totuşi ceva. Există o onorabilitate a titlului academic, a meritului academic. Asta mi-a adus aminte de o secvenţă din minunatul film al lui Walt Disney - Cartea junglei - în care, după cum ştiţi, un cimpanzeu dansează şi spune: 'I want to be like you!'.

"E ceva încurajator în această aspiraţie la onorabilitatea academică. (...) E o iubire-ură pentru categoria care are acest titlu şi care îl ţine numai pentru ea. Să avem toţi acest titlu! Este şi o temă democratică aici. De ce numai unii să aibă titluri? Nu suntem într-o lume a egalităţii? Nu vrem să fim cu toţii? Ce e discriminarea asta?"

Prin urmare, a continuat Pleşu, văd şi ceva de ordinul asta, în care dispreţul, dar în acelaşi timp, o subversivă nevoie de a achiziţiona ceea ce cei dispreţuiţi au, spune ceva. E un pas înainte", a mai notat Andrei Pleşu. Citiţi mai mult...