Ziua Mondială a Filosofiei onorează înţelepciunea. 10 filosofi care ne pot inspira

“Şcoala de la Atena” Frescă, 1509. Stanza della Segnatura, Palazzi Pontifici Vatican
“Şcoala de la Atena” Frescă, 1509. Stanza della Segnatura, Palazzi Pontifici Vatican (Vatican)

Ziua Mondială a Filosofiei se sărbătoreşte în fiecare an pe 17 noiembrie. Filosofia (din grecescul φιλοσοφία, philosophia, care se traduce prin „dragoste de înţelepciune") este, potrivit dicţionarului, studiul problemelor generale şi fundamentale care privesc existenţa, cunoaşterea, valorile, raţiunea, mintea şi limbajul.

Iniţiativa aniversării acestei zile îi aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), din anul 2002.

Ziua mondială a filosofiei nu urmăreşte atât promovarea diverselor domenii filosofice, precum filosofia religiei sau epistemologia, şi nici a sistemelor metafizice sau a diverselor şcoli de gândire. Se urmăreşte, mai întâi de toate, formarea şi încurajarea gândirii critice a omului de rând, care trebuie să înveţe să îşi pună întrebări, să gândească critic şi să evite prejudecăţile şi concluziile grăbite, superficiale.

De la premiera acestei Zile, pe 21 noiembrie 2002, Ziua Mondială a Filosofiei a onorat gândirea filosofică prin introducerea ei în case deschise special pentru ca oamenii să se adune pentru a schimba idei, discuta probleme şi soluţii pentru a face această lume un loc mai bun de trăit. În timpurile noastre conduse de tot felul de animozităţi, se crede că filosofia este singura speranţă pentru pacea lumii şi readucerea umanităţii pe primul plan.

Sperăm ca cei zece filosofi din care cităm mai jos să ne ajute să vedem lumea într-o lumină mai bună.

1) Confucius : Viaţa este chiar simplă, dar noi insistăm să o complicăm.

2) Platon: Cea mai mare bogăţie e să trăieşti mulţumit cu puţin.

3) Aristotel: Rădăcinile educaţiei sunt amare, dar fructele sunt dulci.

4) Mahatma Gandhi: Nu poţi schimba felul în care te tratează oamenii sau cum gândesc ei despre tine. Tot ceea ce poţi să schimbi e modul cum reacţionezi tu la ele.

5) Rabindranath Tagore: Nu limita un copil cu învăţătura ta pentru că el a fost născut pentru un alt timp.

6) Gautama Buddha: Când cuvintele sunt şi adevărate şi pline de bunătate abia atunci vor schimba lumea.

7) Swami Vivekananda: Noi suntem ceea ce gândurile noastre ne-au făcut să fim, aşa că ai grijă de ceea ce gândeşti. Cuvintele sunt secundare. Gândurile sunt vii, ele călătoresc departe.

8) Dalai Lama: Scopul nostru principal este să fim de folos celorlalţi. Dacă nu-i putem ajuta, măcar să nu le facem rău.

9) Immanuel Kant: Două lucruri mă lasă mut de uimire: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din mine.

10) Socrate: O viaţă asupra căreia nu te opreşti să reflectezi nu merită trăită.