Zi de doliu naţional în Australia în memoria victimelor tragediei aviatice din estul Ucrainei

Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Drapelele au fost coborâte în bernă în Australia, unde joi este zi de doliu naţional în memoria cetăţenilor australieni decedaţi în iulie în urma doborârii avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, relatează AFP.

Australia a pierdut 38 de cetăţeni în această catastrofă, printre care şi copii.

O ceremonie religioasă de comemorare a avut loc în Catedrala St Patrick din Melbourne, capitala statului Victoria de unde erau originare 16 dintre victime.

Oraşul Melbourne a găzduit de asemenea cea de-a 20-a conferinţă internaţională privind SIDA spre care se îndreptau, ca participanţi, şase dintre pasagerii zborului MH17.

Premierul Tony Abbott s-a alăturat familiilor celor care şi-au pierdut viaţa.

'Va veni o vreme pentru a-i judeca pe vinovaţi, însă astăzi onorăm morţii şi suferim alături de cei în viaţă', a declarat el.

Avionul Boeing al Malaysia Airlines care asigura legătura Amsterdam-Kuala Lumpur a fost doborât la 17 iulie de o rachetă în timp ce survola estul Ucrainei.

Catastrofa aeriană s-a soldat în total cu 298 de morţi, dintre care 193 de olandezi, 44 de malaezieni şi 38 de australieni. Kievul şi Occidentul îi acuză pe rebeli că au lansat racheta, în timp ce Moscova şi insurgenţii arată cu degetul înspre Kiev.

'Nu putem să îi readucem la viaţă, însă îi vom aduce acasă', a dat asigurări Tony Abbott, în contextul în care experţi australieni participă alături de colegi de-ai lor olandezi şi malaezieni la dificila operaţiune de recuperare a cadavrelor şi a obiectelor care au aparţinut victimelor de la locul catastrofei, în pline confruntări între rebelii din estul Ucrainei şi forţele de la Kiev.

Căutările au fost suspendate miercuri până la noi ordine, din motive de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe