Zelenski promite drepturi reciproce pentru polonezii din Ucraina

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Getty Images)

Cetăţenilor polonezi din Ucraina li se vor acorda aceleaşi drepturi de care beneficiază în prezent refugiaţii ucraineni din Polonia, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Kiev a omologului său polonez Andrzej Duda, relatează Reuters.

Polonia a acordat dreptul de a trăi, de a munci şi de a solicita plăţi de securitate socială pentru peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni care au fugit de invazia Rusiei în Ucraina.

Remarcile lui Zelenski vin în contextul în care, duminică, un deputat al partidului de guvernământ ucrainean a declarat că şeful statului a anunţat depunerea iminentă a unui proiect de lege parlamentului pentru a acorda cetăţenilor polonezi un “statut juridic special” în Ucraina.

Totodată, Zelenski a anunţat, duminică, un control vamal comun “istoric” cu Polonia, subliniind că "unitatea ucrainenilor şi polonezilor este o constantă pe care nimeni nu o va rupe".

“S-a ajuns la o soluţie care revoluţionează ordinea la frontiera noastră. Introducem un control vamal comun cu Polonia. Acest lucru va accelera în mod semnificativ procedurile de frontieră. Va elimina cea mai mare parte a riscurilor de corupţie. Dar este, de asemenea, începutul integrării noastre în spaţiul vamal comun al Uniunii Europene. Acesta este un proces cu adevărat istoric”, a precizat Zelenski, în timpul discursului său video nocturn.