Zelenski le cere liderilor G7 să aprobe un "plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Redacţia
14.06.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor grupului de ţări G7 să aprobe un "Plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei după pagubele provocate de invazia Rusiei.

"Avem nevoie de un plan clar pentru refacerea Ucrainei. Similar cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după război", le-a spus el liderilor G7, potrivit unui discurs postat pe site-ul preşedinţiei, citat de Reuters.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic în valoare de mai multe miliarde de dolari acordat de Statele Unite aliaţilor săi europeni după cel de-al Doilea Război Mondial şi este creditat pentru revitalizarea economiilor respective după devastarea în urma conflictului.

Banca Mondială a estimat că reconstrucţia Ucrainei va costa aproape 500 de miliarde de dolari.

Invazia rusă la scară largă a început în urmă cu aproape 28 de luni, când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, şi nu dă semne că se va încheia curând, Rusia înregistrând uşoare câştiguri teritoriale în acest an.

Zelenski a mai spus că recenta ridicare a restricţiilor privind utilizarea armelor occidentale asupra unor ţinte din interiorul Rusiei a oferit Ucrainei o protecţie suplimentară împotriva loviturilor aeriene, în special în oraşul Harkiv din estul ţării.

"Cu toate acestea, suntem în continuare în căutarea unor (sisteme de apărare aeriană) Patriot suplimentare şi avem nevoie de mai multe măsuri la fel de puternice ca cele care au fost luate (pentru a spori) capacităţile noastre de atac cu rază lungă de acţiune", a menţionat preşedintele ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor