Zelenski încearcă să refacă armata Ucrainei. A semnat o lege controversată pentru a stimula recrutarea

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (Captură ecran)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marţi o lege controversată, la câteva zile după ce a fost adoptată de parlament, ceea ce ar putea ajuta Kievul să stimuleze recrutarea pentru a reface forţele epuizate în lupta împotriva agresiunii continue a Rusiei, informează AP News.

Legea privind mobilizarea, publicată pe site-ul Parlamentului ucrainean, ar trebui să intre în vigoare peste o lună şi să faciliteze identificarea fiecărui bărbat din ţară eligibil pentru recrutare. Mulţi au evitat recrutarea prin evitarea contactului cu autorităţile.

De asemenea, legea oferă soldaţilor stimulente, cum ar fi bonusuri în numerar sau bani pentru cumpărarea unei case sau a unei maşini, pe care, potrivit analiştilor, Ucraina nu şi le poate permite.

Ucraina se luptă deja de peste doi ani pentru a respinge invazia rusă.

De la începutul invaziei la scară largă, în februarie 2022, Rusia a capturat aproape un sfert din Ucraina, care este depăşită numeric şi ca armament şi are nevoie disperată de mai multe trupe şi muniţie, în timp ce cresc îndoielile cu privire la ajutorul militar occidental.

Legea semnată a fost diluată faţă de proiectul său iniţial. Ea nu a inclus o prevedere care se referea la eliminarea prin rotaţie a soldaţilor care au luptat peste 36 de luni. Autorităţile au declarat că un proiect de lege separat privind demobilizarea şi rotaţia va fi pregătit în lunile următoare. Dar întârzierea a provocat indignarea publică în rândul ucrainenilor ale căror rude au luptat fără pauze timp de doi ani.

Soldaţii epuizaţi nu au mijloace de a lua o pauză de la prezenţa pe front din cauza dimensiunii şi intensităţii actuale a războiului.

Ucraina suferă deja de o lipsă de soldaţi instruiţi capabili să lupte, iar demobilizarea soldaţilor de pe linia frontului acum ar priva forţele sale de cei mai capabili luptători.

În decembrie, Zelenski a declarat că armata ucraineană dorea să mobilizeze până la 500.000 de soldaţi în plus. De atunci, şeful armatei, Oleksandr Sîrski, a efectuat o evaluare a armatei şi a declarat că soldaţii ar putea fi mutaţi din spate în linia întâi. Numărul a fost revizuit, dar nu a fost dezvăluit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe