Zelenski avertizează: Dacă se aliază China cu Rusia, va avea loc un nou război mondial

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (president.gov.ua)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat China să nu sprijine Rusia, afirmând că dacă ar face acest lucru ar exista riscul izbucnirii unui nou război mondial, informează Insider.

Avertismentul a fost făcut într-un interviu publicat luni în ziarul german Die Welt, în care Zelenski şi-a subliniat speranţa că Beijingul va alege să sprijine Ucraina, şi nu Rusia, în conflictul în curs de desfăşurare.

"În acest moment, însă, nu cred că este posibil", a spus el, conform traducerii interviului de către Al Jazeera.

Zelenski a declarat pentru ziar că vede o oportunitate pentru China de a face o "evaluare pragmatică" a situaţiei.

Dar "dacă se aliază China cu Rusia, va fi un război mondial şi cred că Beijingul este conştient de acest lucru", a spus el.

Potrivit CNN, care a citat oficiali anonimi familiarizaţi cu situaţia, SUA sunt preocupate de tendinţele "îngrijorătoare" în ceea ce priveşte sprijinul Chinei pentru Rusia.

Secretarul de stat Antony Blinken a participat sâmbătă la o întâlnire cu Wang Yi, cel mai înalt diplomat chinez, la Conferinţa de Securitate de la München, în cadrul căreia a prezentat îngrijorările SUA.

Potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA privind întâlnirea, Blinken a avertizat China cu privire la "implicaţiile şi consecinţele" furnizării de sprijin material sau de asistenţă în ceea ce priveşte evitarea sistematică a sancţiunilor pentru Rusia.

Vorbind pentru CBS News după întâlnire, Blinken a declarat că şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" în special cu privire la posibilitatea ca Rusia să primească "sprijin letal" din partea Chinei.

El nu a detaliat informaţiile pe care SUA le deţine cu privire la posibilele planuri, dar a adăugat că SUA are informaţii care sugerează că firmele chineze oferă deja "sprijin neletal".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe