Zelenski afirmă că Rusia a vizat instalaţii de gaz care asigură aprovizionarea UE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (Captură ecran)
Redacţia
28.04.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ruşii au atacat, sâmbătă, sectorul energetic al Ucrainei, vizând instalaţii de gaz importante pentru aprovizionarea Uniunii Europene, relatează Reuters.

Rusia continuă să furnizeze gaze către UE prin Ucraina, în cadrul unui acord de tranzit cu Gazprom, care urmează să expire în decembrie. Ministrul ucrainean al Energiei a declarat luna trecută că Kievul nu intenţionează să prelungească sau să înlocuiască acordul cu Moscova, care plăteşte Ucraina pentru a-şi exporta gazul către UE.

"Ţinta principală a fost sectorul energetic, diverse instalaţii din industrie, atât instalaţii de tranzit de energie electrică, cât şi de gaze, în special acele instalaţii de gaz care sunt cruciale pentru a asigura livrarea în siguranţă către Uniunea Europeană", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Preşedintele ucrainean, care insistă pentru furnizarea de sisteme de arme defensive de la partenerii săi internaţionali, a declarat că forţele ucrainene au "reuşit să doboare o parte" din cele 34 de rachete ruseşti de diferite tipuri.

El nu a menţionat ce instalaţii specifice au fost vizate şi nici dacă rachetele au lovit aceste ţinte.

Compania ucraineană de petrol şi gaze de stat Naftogaz a declarat că Rusia a atacat instalaţiile sale, dar că nimeni nu a fost rănit şi că livrările către consumatorii şi clienţii ucraineni nu au fost afectate.

Maxim Kozitski, guvernatorul regiunii Lviv (Lviv, Liov), care se învecinează cu Polonia, a declarat că regiunea sa a suferit lovituri în timpul unui atac cu rachete de croazieră şi rachete hipersonice Kinzhal, deşi forţele ucrainene au doborât trei rachete.

El a precizat că două obiective de infrastructură energetică critică din districtele Stri şi Cervonohrad au fost avariate şi au luat foc, deşi serviciile de urgenţă au stins rapid flăcările.

Zelenski a repetat apelul său anterior pentru rachete defensive, în special sisteme Patriot, afirmând că Ucraina are nevoie de cel puţin şapte sisteme defensive.

"Traiectoriile rachetelor şi natura atacului au fost calculate de teroriştii ruşi în aşa fel încât să îngreuneze cât mai mult posibil activitatea sistemului nostru de apărare aeriană. Fiecare rachetă doborâtă astăzi este un rezultat semnificativ", a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor