Zece lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre arsurile stomacale

(photos.com)
W. Gifford-Jones, M.D.
02.04.2013

Filozoful german Nietzsche a scris: "Burta este motivul principal pentru care omul nu se consideră un zeu." Arsurile stomacale ne amintesc că suntem destul de umani. Acestea ar trebui să reamintească şi că ignorarea acestui simptom obişnuit ar putea fi periculoasă. Deci ce ar trebui să ştii despre arsurile stomacale?

1. Sunt obişnuite şi costisitoare

Institutul Naţional de Diabet, Boli ale Aparatului Digestiv şi Boli Renale a raport că 50 de milioane de oameni din Statele Unite suferă în fiecare lună de arsuri stomacale. O persoană care are această problemă cheltuieşte 3.355 de dolari pe an pe medicamente şi alte tratamente.

2. Dacă aveţi arsuri la stomac, atunci greşiţi undeva

Nu daţi vina pe restaurant pentru arsurile stomacale. Este evident că mâncaţi prea mult şi alimentele greşite. Acest lucru pune o presiune prea mare asupra muşchiului sfincterului esofagian inferior (LESM), care în mod normal se închide şi previne ca sucurile gastrice să intre în capătul inferior al esofagului. Cantităţile mari de alimente declanşează cantităţi excesive de gaz, iar legile fizicii spun că ceva trebuie să iasă.

3. Remediile gastrice nu sunt o soluţie pe termen lung

Toată lumea vrea o rezolvare rapidă şi există multe căi de atac disponibile (vândute direct), cum ar fi Tums, Maalox, Mylanta şi Rolaids pentru a numi câteva antiacide.

Oamenii care suferă de arsuri la stomac simt o ameliorarea ca urmare a utilizării acestor căi de atac, care reduc cantitatea de acid gastric. Alţii ar putea avea nevoie de medicamente mai puternice, cum ar fi Pepcid AC sau Zantac 75. Dar dacă le luaţi în mod constant, vă forţaţi norocul.

4. Frecvenţa indică probleme

Nu este o veste bună dacă aveţi arsuri la stomac de două ori pe săptămână sau mai mult sau dacă acestea reapar după câteva săptămâni sau luni. Este posibil să fi progresat de la arsuri la stomac provocate de o varietate de motive la GERD (boala de reflux gastroesofagian).

Acum e momentul să mergeţi la medic. El sau ea vă poate prescrie un IPP (inhibitor de pompă de protoni), precum Nexium şi Prevacid, care opresc secreţia de acid.

5. GERD poate fi periculoasă

Iritarea constantă a sucurilor gastrice poate duce la inflamarea mucoasei esofagiene. Cele mai multe cazuri sunt uşoare, dar dacă este lăsată netratata, poate duce la cicatrici şi îngustarea capătului inferior al tubului alimentar.

Cu ajutorul unui endoscop flexibil şi luminat, medicii pot evalua daunele şi, dacă este necesar, se ia o biopsie pentru a determina dacă modificările ar putea duce la cancer, o boală numită esofagul Barrett.

6. Deci ce ar trebui să facă consumatorii inteligenţi?

Ei trebuie să-şi dea seama că aşa cum unii oameni trăiesc dincolo de mijloacele lor economice şi cheltuiesc prea mult, alţii cer stomacurilor lor să facă imposibilul. Singura soluţie eficientă este schimbarea stilului de viaţă. E şocant că un medicament de tip IPP a acumulat vânzări de 6,2 miliarde de dolari în 2011 – el tratând o boală care este, de obicei, cauzată de obiceiuri nesănătoase.

7. Toată lumea are nevoie de o vacanţă. La fel e şi cazul stomacului

Sunt convins că a posti din când în când este bine. Sau începeţi prin a consuma mese mici, mai puţin solicitante. Acest lucru înseamnă să staţi departe de alimentele grase, condimentate şi acidulate.

Limitaţi cantitatea de suc de fructe, cartofi prăjiţi, ceapă crudă, usturoi, şniţel de pui, negrese cu un conţinut ridicat de grăsimi, vin lichior, cafea şi ceai, pentru a numi doar câteva. Această rutină ar trebui să producă o scădere în greutate şi să pună mai puţin stres pe muşchiul esofagian inferior. Şi lăsaţi-vă de fumat!

8. Relaxaţi-vă

Evitaţi tensiunile în timpul meselor. Emoţiile înăbuşite împiedică funcţionarea normală a stomacului. Slăbiţi cureaua după ce mâncaţi. Acest lucru pune mai puţină presiune pe muşchiului sfincterului esofagian. Amintiţi-vă că sucurile gastrice, ca şi apa, nu curg în sus. Deci rămâneţi în poziţie verticală după o masă şi renunţaţi la somn după ce aţi mâncat.

9. Când se poate renunţa la medicamente?

Nu este un acord standard privind acest aspect. Unii pacienţi continuă să folosească IPP pentru perioade lungi de timp şi duc o luptă pe viaţă cu GERD. Dar eu cred că cea mai bună soluţie este renunţarea la medicamente cât mai curând posibil. Şi ţineţi minte, dacă sunteţi atenţi la obiceiurile alimentare, timpul este un mare vindecător.

10. Nu uitaţi de riscul de atac de cord

Poate fi dificil în timpul unui atac sever de arsuri la stomac să ştiţi dacă simptomele sunt cauzate de această problemă sau sunt de fapt un atac coronarian. Dacă aveţi dubii sunaţi la salvare.

Dr. Gifford-Jones este un jurnalist în specialitatea medicală, care are un cabinet medical privat în Toronto. Site-ul său este docgiff.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor