YouTube blochează videoclipurile anti-război la cererea Rusiei

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)
Redacţia
21.05.2024

YouTube a blocat cel puţin trei videoclipuri care arată telespectatorilor cum să se sustragă de la serviciul militar, după ce a primit o solicitare în acest sens din partea autorităţilor ruse, a anunţat luni agenţia de ştiri de investigaţie Agentstvo, potrivit The Moscow Times.

Roskomnadzor, organismul de stat de supraveghere a mass-mediei din Rusia, a notificat YouTube, între decembrie şi februarie, că cele trei videoclipuri au încălcat legea rusă privind tehnologia informaţiei şi protecţia informaţiilor, potrivit capturilor de ecran ale notificărilor de blocare ale echipei de asistenţă juridică a YouTube.

Site-ul a notificat, de asemenea, câinele de pază pentru drepturile omului OVD-Info că unul dintre canalele sale de pe YouTube ar putea fi blocat, după ce a primit recent o plângere de la Roskomnadzor. Potrivit unui e-mail pe care YouTube l-a transmis către OVD-Info la 6 mai, Roskomnadzor a restricţionat accesul la canalul său "Kak Teper?" ("Ce se întâmplă acum?"), precizând că ar putea fi restabilit dacă respectivul canal "elimină" încălcări nespecificate.

"Din câte ştim, acesta este primul caz din Rusia în care Roskomnadzor cere blocarea canalului în întregime şi nu a unui anumit videoclip", a declarat pentru Agentstvo purtătorul de cuvânt al OVD-Info, Dmitri Anisimov.

"Suntem acum în contact cu Google şi încercăm să explicăm că această cerere de blocare a canalului nostru este ilegală şi reprezintă o cenzură motivată politic", a adăugat el.

Eliminarea conţinutului legat de drepturile omului la cererea guvernului rus şi nu pentru că acesta încalcă politicile de conţinut ale Google marchează o "nouă tendinţă", a declarat Agentstvo, citând un expert în securitate cibernetică anonim.

YouTube a şters canalele multor organizaţii media pro-Kremlin de când Rusia a invadat Ucraina la începutul anului 2022, ceea ce a declanşat acuzaţii de cenzură din partea Kremlinului.

Rusia nu a vrut până acum să interzică YouTube, aşa cum a interzis Facebook, X (fostul Twitter) şi Instagram, ca şi multe instituţii media independente.

Înainte de a invada Ucraina, Rusia a ameninţat că va pedepsi Google şi alte companii tehnologice occidentale dacă nu vor şterge conţinutul interzis, inclusiv postările care îl susţin pe regretatul opozant Alexei Navalnîi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor