Wikileaks, via Stratfor, dezvăluie că lui Chavez îi mai rămân doi ani de viaţă

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez.
Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez. (JUAN BARRETO/AFP/Getty Images)

În timp ce preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, se supunea unei a treia operaţii în mai puţin de un an, Wikileaks publica un mail - din cele cinci milioane aparţinând societăţii americane private de informaţii secrete şi analize strategice Stratfor Global Intelligence - privind starea de sănătate şi viitorul liderului latino-american. Potrivit societăţii de analiză a informaţiilor secrete cu sediu în Texas - care a anunţat că nu validează veridicitatea sau exactitatea documentelor dezvăluite - medicii ruşi şi cei cubanezi, care l-au îngrijt pe Chavez în iunie anul trecut, îi mai dau un an, cel mult doi, de viaţă preşedintelui venezuelean, notează miercuri ziarul El Pais.

Într-un mail datat 5 decembrie 2011, trimis consilierului delegat al Stratfor, George Friedman, de analista în informaţii Reva Bhalla, şi expertă pentru America Latină, aceasta vorbeşte de 'o sursă foarte bine conectată care lucrează cu Israelul' şi relevă criticile echipei de medici ruşi privind tratamentul primit de Chavez, în iunie 2011, când a fost operat de un 'abces pelvian' la Havana. Ruşii se plângeau că medicii cubanezii nu au un echipament adecvat şi că l-au supus unei 'chirurgii incorecte' în încercarea de a-i extirpa tumoarea. Aceeaşi echipă a fost însărcinată cu o a doua intervenţie de 'curăţare' a zonei pelviene, de unde i-au scos o tumoare de 'dimensiunea unei mingi de baseball', cum a recunoscut însuşi preşedintele. Este motivul pentru care medicii ruşi îi mai dau un an de viaţă lui Chavez, iar cubanezii doi.

Chavez a declarat că are o stare de spirit mult mai bună pentru a înfrunta această a doua ameninţare la adresa sănătăţii lui, şi, în ciuda recomandărilor de a se opera în Brazilia, a ales din nou Havana pentru a se supune unei noi operaţii. Analista relevă că tumoarea lui Chavez a început cu 'o excrescenţă în apropiere de prostată şi s-a extins la colon'. Şi citează surse medicale de încrede spunând că boala s-a extins la nodulii limfatici până la măduva osoasă. Chavez s-a întors la Havana unde a fost operat de o leziune de doi centimetri apărută în acelaşi loc de unde i-a fost extrasă cea anterioară, dar este 'un pacient dificil', care nu ascultă de sfaturile medicilor şi îşi întrerupe tratamentul pentru a apărea la vreun eveniment public'.

Se face, de asemenea, referire la faptul că liderul venezuelan ar fi căutat ajutorul medicinii 'naturiste' chineze, care a fost respins de la început de echipa medicilor chinezi. 'Doar Chavez ar putea avea o echipă medicală atât de politizată', notează Reva Bhalla în acest mail. Informaţiile dezvăluite de Wikileaks sunt din perioada iulie 2004 - decembrie 201, de aceea în mailul privind viitorul lui Chavez şi al Venezuelei, apare numele lui Pablo Perez, ca având cele mai mari şanse de a câştiga alegerile interne ale opoziţiei, din care a ieşit învingător guvernatorul statului Miranda, Henrique Capriles Radonsky.

De partea puterii numele cel mai des menţionat în mesaje este cel al lui Nicolas Maduro, fost ministru de externe al lui Chavez. 'Dacă starea de sănătate a preşedintelui se agravează, înainte de alegerile prezidenţiale din octombrie 2012, se aşteaptă ca Maduro să fie proclamat, într-un fel sau altul, succesor', notează experta de la Stratfor. În opinia ei, Rusia şi China îl sprijină pe Maduro, dar Havana îl preferă însă pe Adan Chavez, fratele mai mare al preşedintelui. Maduro este văzut ca 'un candidat tip Lula, are simpatizanţi şi este o persoană echilibrată. Este genul de om care se poate apropia de SUA şi să-i ţină alături pe ceilalţi, ceea ce enervează Iranul', spune analista.

Într-o notă separată, Bhalla descrie starea de spirit a conducerii militare venezuelene, relevând: 'Ghici cine a fost alături de noi în ultimul timp? Elita militară'. 'Au trăit pe picior mare, iubesc banii şi femeile şi sunt uşor de corupt. Nu-i interesează Chavez ci să-şi menţină stilul de viaţă'. Este motivul pentru care Chavez a investit foarte mult în dezvoltarea miliţiilor, care, conchide ea, sunt 'poliţia lui de asigurare'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe