Website pentru cultura tibetana inchis in China

Website-ul TibetCul inainte de inchiderea sa neasteptata in 16 martie 2011.
Website-ul TibetCul inainte de inchiderea sa neasteptata in 16 martie 2011. (Courtesy of Tibetan Cultural Net)
Matthew Robertson
24.03.2011

Un proeminent website pentru cultura tibetana in China a fost inchis in ciuda nenumaratelor incercari de calmare a cenzorilor.

TibetCul, o prescurtare de la Tibetan Cultural Net, a sustinut o comunitate de 80.000 de tibetani si chinezi interesati de cultura tibetana. Website-ul a fost fondat in 2003 de catre doi frati, Wangchuk Tseten si Tsewang Norbu, in Lanzhou, capitala provinciei Gansu, nord-vestul Chinei.

In 16 martie, cei doi frati au scris pe microblogul lor de pe Sina ca dintr-o data a fost imposibil sa isi acceseze website-ul.

Mai tarziu, furnizorul de servicii de Internet i-a spus lui Tseten ca “autoritatile superioare” au cerut inchiderea website-ului, dar ca “motivele specifice” sunt “confidentiale.”

Fratii gazduiesc de asemenea un website tibetan pentru calatorii si enciclopedie. Acel website nn a fost inca inchis, dar celor doi li s-a spus sa depuna noi cereri pentru a-l putea administra. “Va rugam, spuneti-ne daca aceasta este o cerere legala rezonabila?” a scris Tseten pe blogul lor.

Inchiderea site-ului este o lovitura pentru mica comunitate care se bucura de un spatiu cultural ingust creat prin folosirea Internetului.

Dechen Pemba, un blogger proeminent care scrie despre problemele tibetane si care locuieste in Londra, a numit actiunea drept “o pierdere nemasurabila pentru utilizatorii tibetani de Internet.”

Intr-un interviu prin email cu ziarul The Epoch Times, Pemba a declarat ca utilizatorii TibetCul “cu siguranta vor deveni tot mai deceptionati in legatura cu utilizarea Internetului [in China]”. Desi oamenii sunt obisnuiti sa isi vada postarile sterse pe diverse site-uri si blogguri sau sa vada diverse website-uri inchise temporar, acest lucru este diferit. “O inchidere completa inseamna sa pierzi pana la sapte ani de continut [postat pe Internet] pentru unii bloggeri.”

TtibetCul a fost o platforma unica pentru utilizatorii tibetani de Internet pentru a interactiona si a se simti uniti, spune Pemba. Inchiderea ii va impinge catre canalele media mai omogene precum Sina si QQ, care nu tin cont de tibetani si se afla sub puternicul control al propagandei comuniste.

Postul fondatorilor TibetCul pe Sina in legatura cu inchiderea website-ului lor a atras un val de comentarii, pastrate de Pemba intr-un document pdf. Un utilizator a scris: “Opresiunea culturala va genera neloialitate.”

Cei doi frati au fost constienti de potentiala natura sensibila a operarii lor independente, in ciuda faptului ca ei au interzis discutiile politice si au incercat sa nu iasa in evidenta.

TibetCul a colectionat stiri, a gazduit bloguri si a mentinut sectiuni despre muzica, literatura si filme tibetane, calatorii si tibetani din strainate, incluzandu-i pe unii faimosi. Grupuri de rock, poeti, artisti si directori de filme si-au creat blogguri pe acest website.

Zilnic au fost organizate dezbateri, dar niciodata acestea nu au provocat Partidul Comunist Chinez (PCC).

Acest principiu a fost ilustrat in luna mai a anului trecut, dupa un cutremur de pamant in regiunea tibetana Yushu. Utilizatorii tibetani de Internet erau furiosi in legatura cu eforturile militare de salvare neglijente. Administratorii website-ului TibetCul au avertizat utilizatorii sa nu spuna nimic care ar putea fi considerat drept o declaratie politica.

Ei au incurajat respectarea “legii Republicii Populare Chineze” si au declarat ca vor interzice accesul utilizatorilor care incalca acele reguli.

Motivul pentru inchiderea website-ului nu este clar. Luna martie este cunoscuta ca un moment sensibil pentru tibetani deoarece este aniversarea tulburarilor din 2008, care cade pe data de 14. Dar nici un alt eveniment nu a precedat inchiderea.

The Epoch Times nu a putut aflat daca acest lucru face parte dintr-o serie de retrictii generale de reducere a libertatii de exprimare pentru tibetani.

Zhen Yun, un veteran al evitarii cenzurii in China, a declarat intr-un recent interviu tradus de catre China Digital Times ca cerintele pentru inchiderea website-urilor sunt aplicate atat de rapid doar atunci cand sunt implicati oficialii de nivel inalt ai departamentului de propaganda.

“Unele lucruri nu pot face fata furiei dezlantuite a unor lideri”, a declarat el. “Cand ordinul unui lider puternic porneste de la nivelurile superioare si merge in jos prin diverse ranguri, toate procesele dispar in ceata.”

Website-urile vizate in acest sens sunt inchise imediat, a declarat el.

China Digital Times spune ca inchiderea website-ului TibetCul a fost precedata de o directiva propagandistica care promova “ingrijorarea si dragostea pentru studentii tibetani”. “Timp de 33 de ani, profesorul in varsta de 75 de ani Yang Changlin a aratat grija si dragoste pentru studentii tibetani in aproape 10.000 de situatii”, scria in titlul unui articol publicat pe pagina principala a numeroase website-uri chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor