WADA suspendă agenţia rusă de antidopaj pentru “neconformare”

Compliance Review Committee, din cadrul WADA, a decis unamim că Rusia, Argentina, Ucraina, Bolivia, Andorra şi Israelul nu se conformează codurilor sale.
Un bărbat trece pe lângă sediul RUSADA în Moscova, 10 noiembrie 2015.
Un bărbat trece pe lângă sediul RUSADA în Moscova, 10 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Agenţia Mondială de Antidopaj (WADA) a suspendat Agenţia rusă de Antidopaj (RUSADA) pentru neconformare, urmând ca decizia să fie pusă în aplicare imediat.

Un raport WADA publicat săptămâna trecută a recomandat luarea unor măsuri ferme împotriva RUSADA, după ce a retras acreditarea laboratorului de antidopaj din Moscova. În plus, Asociaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a suspendat Federaţia Rusă pentru Atletism (ARAF) pentru o perioadă nedefinită în mijlocul unor temeri legate de existenţa unor practici de dopaj susţinute de statul rus.

Totuşi, WADA a luat o măsură dură împotriva RUSADA – o decizie care a beneficiat de sprijinul unanim al comitetului de conducere. Decizia înseamnă că Rusia nu poate găzdui evenimente internaţionale şi nu poate desfăşura operaţiuni atâta timp cât nu adoptă programe de calitate împotriva dopajului şi după ce WADA a ajuns la concluzia că Moscova se conformează din nou cerinţelor.

În plus, Compliance Review Committee a concluzionat că alte cinci ţări – Argentina, Bolivia, Ucraina, Andorra şi Israel – nu se conformează codurilor WADA. Comitetul a declarat că anumite ţări pot face mai mult cu privire la aspectul conformării, accentuând importanţa sancţiunilor eficiente în vederea prevenirii altor state să încalce regulile.

Belgia, Brazilia, Franţa, Grecia, Mexic şi Spania au fost plasate pe o listă de monitorizare de către Comitet şi, până în 18 martie 2016, trebuie să dovedească că se conformează codurilor WADA, conform Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport