Vulcanul rusesc Shivulech este extrem de activ, ameninţă cu erupţia, afirmă oamenii de ştiinţă

Vulcanul Shiveluch Volcano, din Kamchatka, Rusia, in 2017
Vulcanul Shiveluch Volcano, din Kamchatka, Rusia, in 2017 (Youtube - captură ecran)

Vulcanul Shiveluch din Peninsula Kamceatka, în Extremul Orient rusesc, a devenit extrem de activ, ameninţând cu o erupţie puternică, a anunţat duminică echipa specializată în erupţii vulcanice din Kamceatka.

"O creştere a cupolei de lavă continuă, o activitate puternică a fumarolelor, o incandescenţă a calotei de lavă, explozii şi avalanşe fierbinţi însoţesc acest proces. Explozii de cenuşă de până la 10-15 kilometri (...) ar putea avea loc în orice moment. Activitatea în curs de desfăşurare ar putea afecta avioanele internaţionale şi cele care zboară la joasă înălţime", a precizat observatorul pe site-ul său, citat de Reuters.

Agenţia rusă de ştiri de stat RIA l-a citat pe Alexei Ozerov, directorul Institutului de Vulcanologie şi Seismologie al Filialei din Orientul Îndepărtat al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, care a declarat că domul vulcanului este foarte fierbinte.

"Noaptea, cupola străluceşte aproape pe toată suprafaţa sa. Avalanşe fierbinţi cu o temperatură de 1.000 de grade Celsius (1.832°F) se rostogolesc pe versanţi, fluxuri piroclastice coboară. Această stare a cupolei se observă, de regulă, înaintea unei erupţii paroxistice puternice."

Shiveluch, unul dintre cei mai mari vulcani din Kamceatka, cu un vârf care atinge 3.283 de metri, este, de asemenea, unul dintre cei mai activi din peninsulă, cu aproximativ 60 de erupţii substanţiale în ultimii 10.000 de ani.

Ultima cea mai puternică erupţie a vulcanului a avut loc în 2007, după cum informează NASA.