Voiculescu: Foarte probabil că va trebui să trăim cu virusul. Nu ştim când vom avea libertatea de acum un an şi jumătate

Vlad Voiculescu - gov.ro
Vlad Voiculescu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, luni, că nu se ştie cât timp va fi necesar pentru a ne putea bucura de libertatea pe care o aveam înainte de izbucnirea pandemiei de SARS-cov-2, precizând că există şanse mari să fim nevoiţi să trăim cu o formă sau alta a virusului.

“Nu ştim cât va dura până când vom avea libertatea pe care o aveam acum un an şi jumătate. Foarte probabil că va trebui să trăim într-un fel sau altul cu o formă sau alta a virusului şi atunci trebuie să găsim şi noi, ca ţară, şi întreaga umanitate trebuie să găsim moduri de a convieţui cu acest virus. (...) În perioada următoare avem nevoie să fim împreună şi avem nevoie să definim modul în care noi o să fim competitivi la nivel internaţional”, a susţinut Voiculescu, citat de Agerpres, la videoconferinţa “Profit Health.forum - Sistemul sanitar, un an de pandemie: realizări, eşecuri, viitor”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, capacitatea noastră de a ne plasa în această lume va depinde de modul în care “scăpăm sau gestionăm” acest virus.

“Dacă o să rămânem cu o ghiulea atârnată de picior, fără să gestionăm criza, cu un sistem medical slăbit, asta o să impacteze tot viitorul acestei naţiuni”, a continuat ministrul.

De asemenea, Vlad Voiculescu a transmis că România se află deja în cel de-al treilea val al pandemiei, adăugând că principala resursă pentru combaterea COVID-19 o reprezintă vaccinurile.

“Avem vaccinurile, care ştim că ne pot ajuta să trecem peste această perioadă extrem de dificilă şi avem de asemenea cunoştinţe despre ce face acest virus sau cât de periculos este şi care pot fi efectele pe care le poate avea asupra unui individ, asupra unei familii, asupra unei comunităţi sau asupra unei ţări. Nu cred că există nicio îndoială în momentul acesta că avem în stânga şi în dreapta o prăpastie. În momentul acesta ştim că, în condiţiile apariţiei unor noi tulpini, dacă nu respectăm anumite reguli, ştim că în faţă avem o prăpastie despre care putem să ne întrebăm cât este de adâncă”, a mai explicat ministrul.

Totodată, Voiculescu a criticat faptul că, atunci când se discută despre infrastructură în domeniul medical, nu s-a investit doar puţin, ci s-a “investit şi prost”.

“Ştim cu toţii că, pentru a face lucrurile mult mai bine pe viitor, avem nevoie să construim capacitatea statului de a implementa proiecte. Avem un exemplu cât se poate de clar de eşec al statului în a implementa proiecte pentru care deja există finanţare. Spitalele regionale sunt doar un exemplu pe care îl cunoaşte toată lumea. Dar putem să mergem la nivel mai mic sau mai mare şi să vedem că finanţarea nu este, de o vreme, cea mai mare problemă”, a precizat oficialul.

În ceea ce priveşte resursa umană din sectorul sanitar, ministrul Sănătăţii a afirmat că este nevoie de “onestitate”.

“Dacă ne uităm la resursa umană, ştim că salariile au fost ajustate într-o direcţie bună, ştim că există încă inechităţi, ştim că angajările nu s-au făcut totdeauna aşa cum se cuvine, ştim că nu avem o strategie a resurselor umane pe care să o urmăm cu toţii indiferent dacă la putere este un partid sau altul. [...] Avem nevoie de onestitate dacă vorbim de resursa umană în sănătate. Dacă vorbim de reglementări, iarăşi cu onestitate putem spune că telemedicina nu este un fenomen foarte nou, nu este ceva să nu ne fi fost de folos şi înainte de criza aceasta. Este ceva ce a trebuit să fie acceptat chiar de unii care nu acceptau telemedicina sau orice concept sau element care ţine de acest concept mai mare al telemedicinei”, a menţionat Vlad Voiculescu.