Vladimir Putin - Plan secret de a controla Europa dezvăluit de Bild

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

În condiţiile unei Rusii încolţite şi izolate datorită sancţiunilor vestice apărute ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană, cel mai mare ziar german, BILD, a publicat astăzi detaliile unui complot al Kremlinului prin care Putin urmăreşte să stăpânească un continent care, în prezent, este oarecum împotriva lui.

Sursele germane susţin că singurul partid uşor eurosceptic al ţării, Alternativa pentru Germania (AfD), este curtat de agenţii ruşi ca parte a unei campanii de a “construi o reţea de partide populare de dreapta în estul Europei.”

Conform BILD, Centrul pentru Comunicaţii Strategice, din Moscova, a proiectat un plan pentru această operaţiune secretă sub numele: “Putin: noul lider al conservatorismului internaţional”.

Nu este clar dacă Marea Britanie, unde în prezent locuiesc mii de exilaţi ruşi, face parte din acest plan al Rusiei de a controla Europa.

O parte a strategiei Rusiei include achiziţionarea de firme de comerţ cu aur, de către companii-vitrină precum şi acordarea de sprijin financiar discret către partidele apropiate.

De asemenea, s-a sugerat că băncile şi instituţiile financiare ruseşti conduse de serviciile secrete ale Rusiei ar putea oferi împrumuturi avantajoase partidelor pe care doresc să le controleze. Recent, un împrumut de 9 milioane de euro a fost făcut prin First Czech Russian Bank – o bancă din Moscova – către partidul francez Frontul Naţional.

BILD, care este cunoscut în Germania pentru sursele sale credibile din cadrul comunităţii agenţiilor de informaţii, a declarat că, în Europa, “Putin visează, şi a spus-o chiar el public, să deţină o sferă de influenţă pe cuprinsul acestui continent până în Portugalia.”

Raportul publicat în BILD mai afirmă că anul acesta, la sfârşitul lunii mai, Puţin s-a întâlnit în secret la Viena cu lideri ai partidelor de dreapta, incluzându-i pe cei din Bulgaria, Austria şi Franţa. În prezent, liderul rus caută să dezvolte relaţii în Germania.

Vladimir Jakunin, un politician rus şi prieten al lui Putin, a fost însărcinat să coordoneze "curtarea" politică şi diplomatică a partidelor de dreapta. De asemenea, Jakunin a apărut în weekend în Berlin ca principal vorbitor la o conferinţă a cărei rol a fost cimentarea legăturilor cu "prietenii Rusiei".

Jakunin a fost considerat în trecut cel mai important pion al lui Putin în organizarea de reţele vestice şi drept unul dintre cei mai eficienţi propagandişti ai Kremlinului.