Vlad Filat şi Raed Arafat au discutat luni despre implementarea SMURD în Republica Moldova

Epoch Times România
05.11.2012

Premierul Vlad Filat, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi Ioan Baş, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, au discutat luni, la Chişinău, despre implementarea Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) în R. Moldova, relatează TV7.md.

”Suntem conştienţi de necesitatea creării unui astfel de serviciu în ţara noastră. Din discuţiile pe care le-am avut cu angajaţii Ministerului Sănătăţii, aceştia au apreciat pozitiv experienţa SMURD în gestionare a situaţiilor de urgenţă. Parteneriatul nostru în ceea ce ţine de implementarea acestui proiect va fi bazat pe acţiuni concrete, nu doar discuţii”, a declarat Filat.

La rândul său, Raed Arafat a menţionat că autorităţile române îşi manifestă interesul faţă de acordarea asistenţei în cadrul creării SMURD în Republica Moldova, iar la etapa iniţială ar putea fi puse în aplicare proiecte-pilot. ”Un grup de medici din Republica Moldova ar putea beneficia de o instruire la instituţiile abilitate din România, pentru a se familiariza cu modul în care este pus în aplicare serviciul unic de urgenţă. De asemenea, la Chişinău ar putea fi create două sau trei echipe-pilot de acordare a asistenţei în regimul respectiv”, a menţionat Raed Arafat.

Totodată, R. Moldova ar putea beneficia de un elicopter şi maşini de descarcerare, în cadrul parteneriatului de cooperare moldo-român, un plan de acţiuni pentru o perioadă de doi ani fiind semnat luni de către ministrul moldovean al sănătăţii, Andrei Usatîi, şi Raed Arafat, relatează Publika.md.

"Modul în care Republica Moldova vrea să-şi refacă sistemul de urgenţă depinde de deciziile care se iau în Republica Moldova. România se va implica în colaborarea cu Republica Moldova şi va spirjini dezvoltarea sistemului de urgenţă, oferind toată experienţa care o avem în România şi care s-a dezvoltat în ultimii ani", a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Documentul prevede modernizarea serviciului de asistenţă medicală de urgenţă. Potrivit ministrului Andrei Usatîi, până la sfârşitul anului, în R. Moldova va fi efectuat primul transplant hepatic, iar intervenţia va fi asistată de o echipă de medici români. Subsecretarul de stat în ministerul Sănătăţii al României a declarat că, începând cu anul viitor, R. Moldova va beneficia de serviciile unui elicopter al României care va deservi 11 raioane de pe malul stâng al Prutului. Elicopterul va transporta pacienţii grav bolnavi în Capitală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor