Vizita lui Tăriceanu în SUA. Cine a aranjat întâlnirile şefului ALDE şi la ce cost?

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

Senatul s-a mândrit, recent, cu vizita lui Călin Popescu Tăriceanu în SUA, unde liderul ALDE s-a întâlnit cu Mike Pence, vicepreşedinte SUA şi preşedinte ex-officio al Senatului SUA şi cu gen.lt.(r) Keith Kellogg, consilierul pentru securitate naţională al vicepreşedintelui SUA.

Cum s-au aranjat însă "ploile" pentru Tăriceanu astfel încât să aibă aşa întâlniri la vârf? Potrivit G4Media, cu câteva zile înainte de vizita lui Tăriceanu în State, ALDE a contractat o firmă de lobby care, contra sumei "modice" de 50.000 de dolari s-a angajat să aranjeze ”întâlniri între reprezentanţii ALDE România cu oficiali guvernamentali în timpul săptămânii din 8 aprilie”.

Contractul, publicat pe site-ul Departamentului de Justiţie al SUA, este semnat de firma de lobby Mercury Public Affairs LLC şi Keystone Strategic Advisers LLC, reprezentantul ALDE. Din partea Keystone Strategic Advisers, contractul este semnat de Vladimir Petrovic în data de 5 aprilie, deci cu câteva zile înainte de vizita lui Tăriceanu în Statele Unite.

Vladimir Petrovic a fost ambasadorul Serbiei în SUA iar Keystone este o companie care a semnat în 2017 un contract de lobby cu o facţiune politico-militară din Libia, acuzată de încălcarea drepturilor omului, potrivit Politico.

Cât despre Mercury, aceasta este văzută drept o companie de consultanţă apropiată de Partidul Republican şi care a fost menţionată de Robert Mueller în investigaţia care privea presupusul amestec al Rusiei în campania din SUA. Unul dintre clienţii săi este oligarhul rus, Oleg Deripaska, extrem de apropiat de Putin. Alt client controversat al lui Mercury e compania chineză ZTE, acuzată, ca şi Huawei, de legături cu serviciile secrete chineze.