Violenţe în Corsica. Atac asupra unei săli de rugăciune musulmane. Coranul aruncat în flăcări

Revoltaţi de agresarea a doi pompieri şi a unui poliţist în ajun de Crăciun, un grup de demonstranţi corsicani a atacat, vineri, de Crăciun, o moschee musulmană.
Sala de rugăciune musulmană din Ajaccio devalizată (Facebook)
Loredana Diacu
26.12.2015

În plină zi de Crăciun, demonstranţi revoltaţi au devalizat o sală de rugăciune musulmană şi au incendiat mai multe exemplare din Coran în oraşul corsican Ajaccio. Atacul a fost condamnat de guvernul francez, fiind catalogat drept inacceptabil.

Violenţele au avut loc în pofida măsurilor de securitate crescute de sărbători şi a fricii ce a contaminat naţiunea după sângeroasele atacuri ce au avut loc în noiembrie în Paris, atacuri soldate cu 130 de morţi, relatează telegraph.co.uk.

Comentând situaţia, premierul francez Manuel Valls a scris pe contul său de Twitter că atacul din Ajaccio este o "profanare inacceptabilă."

Tensiunile s-au amplificat în Ajaccio, oraş cu 65.000 de locuitori, după ce doi pompieri şi un ofiţer de poliţie au fost răniţi în noapta de joi spre vineri de mai muţi tineri cu cagule, într-un cartier sărac al oraşului.

Vineri după-amiază, în jur de 150 de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii pentru a-şi exprima sprijinul faţă de poliţist şi pompieri. Parte din manifestanţi s-au îndreptat apoi spre cartierul unde a avut loc agresiunea asupra oamenilor legii. Acestora li s-au mai alăturat alte câteva sute de cetăţeni, astfel că în zona unde a avut loc incidentul au ajuns în jur de 600 de persoane, strigând slogane precum "Arabii, afară! Aici este casa noastră!"

Mulţimea furioasă a devalizat casa de rugăciune musulmană din apropiere, spărgând geamurile şi dând foc la circa 50 de cărţi, printre care exemplare din Coran, cartea sfântă a musulmanilor.

Consiliul Francez al Cultului Musulman şi monitorul islamofobiei au denunţat violenţele, subliniind că atacul a avut loc într-o zi de rugăciune atât pentru musulmani cât şi pentru creştini, Crăciunul fiind sărbătorit la scurt timp după ziua în care musulmanii comemorează naşterea Profetului Mahomed.

Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, a declarat la rândul său ca atacul asupra lăcaşului musulman de cult denotă "rasism şi xenofobie". Caxeneuve a condamnat şi atacul asupra pompierilor şi poliţistului, exprimându-şi speranţa că autorii atacului vor fi identificaţi şi arestaţi cât de curând.

Reamintim ca sentimentele antimusulmane din Franţa s-au amplificat după sângeroasele atacuri din 13 noiembrie de la Paris, atac revendicat de Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor