VIDEO. Peste 100 mii de moldoveni plătiţi de oligarhul fugar Ilan Şor sunt gata să voteze "NU" la referendum. Care sunt riscurile?

Bani prevăzuţi pentru simpatizanţii blocului „Pobeda” (Captură ecran)
Maria Maevschi
03.10.2024

Ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI) în comun cu Procuratura Anticorupţie (PA) de la Chişinău au efectuat mai multe percheziţii în cadrul unei cauze penale privind finanţarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de iniţiativă şi a concurenţilor electorali - săvârşită în proporţii mari, precum şi pentru spălarea de bani săvârşită de un grup criminal organizat în proporţii deosebit de mari (art. 1813, art. 243 Cod penal), cu referire la afiliaţii grupării Şor din Republica Moldova.

În cadrul percheziţiilor efectuate au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută, dar şi alte obiecte relevante pentru urmărirea penală, se arată într-un comunicat de presă al INI.

Noua metodă de finanţare ilegală a unor partide politice afiliate lui Şor (politia.md)
Noua metodă de finanţare ilegală a unor partide politice afiliate lui Şor (politia.md)

Conform materialelor, persoanele afiliate organizaţiei criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Şor au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra unor sumelor de bani, urmând să fie anunţaţi în ajunul alegerilor prin intermediul grupurilor din aplicaţia Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum şi să voteze cu opţiunea "NU" la Referendum.

„- Sâmbătă o să ne uităm în telefoane toţi preşedinţii! Toată ziua!
- Aha, aha.
- O să fie scris pe cine să votăm.
- Bine!
- Cel puţin au zis câte 5 oameni, 5 simpatizanţi, fiecare activist. Iată ai 10 activişti – ai 50 de simpatizanţi, aşa-i?
- La mine sunt toţi 'la concret' că acum sunt noi, eu am zis puneţi-i pe cei care susţin şi o să voteze.
- Iată eu am 30 de activişti, dar să fie 'concreţi', dar nu au dat 400 şi unu îi mort şi unu îi viu. Să aibă 5 oameni şi când ai ajuns sâmbătă seara şi ai văzut pe cine trebuie să votezi, i-ai sunat repede şi le-ai spus la fiecare, mâine dimineaţă votaţi pe acesta”, se arată în discuţia telefonică dintre două activiste ale organizaţiilor afiliate lui Şor.

„- Comanda blocului 'Pobeda', aveţi câteva minute să ne ascultaţi?
- Da.
- Perfect. Recent liderul nostru Ilan Mironovici Şor a ieşit cu un discurs important, l-aţi auzit? Poate l-aţi văzut?
- Da.
- Ştiţi că a promis gaz gratuit în fiecare casă începând cu 1 decembrie, 2 miliarde de dolari va investi în infrastructură?
- Da, da, noi azi la 16:00 avem şedinţă.
- În acest caz, trebuie de discutat chiar şi cu cei care nu vor să dea datele din buletin, ca ei să meargă la alegeri şi să voteze pentru noi, bine?
- Aşa şi va fi, eu personal am trecut pe la fiecare de vreo trei ori şi le-am zis şi i-am rugat să nu voteze pentru acest referendum, şi ei toţi au fost de acord”, se arată într-o altă înregistrare telefonică.

Grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federaţiei Ruse şi dirijează activitatea într-o formă ierarhică bine organizată formată din:

-130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, strâng listele cu datele de identitate ale persoanelor racolate (activişti şi simpatizanţi) de către preşedinţii de sector, după care le transmit organizat în Federaţia Rusă pentru înregistrare şi deschiderea conturilor bancare în banca comercială „PromsveaziBank”, aceştia fiind remuneraţi lunar cu suma de 250 000 ruble, echivalentul a 45 000 lei.

-1.927 preşedinţi de sector care racolează şi dirijează activitatea grupului de activişti şi simpatizanţi din sectorul deservit, strâng listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activişti şi le transmit liderului teritorial, aceştia fiind remuneraţi lunar cu suma de 25.600 ruble, echivalentul a 4.600 lei.

- peste 50.000 activişti care racolează şi dirijează activitatea grupului de simpatizanţi din sectorul deservit, strâng listele cu datele de identitate a persoanelor racolate şi le transmit preşedintelui de sector, aceştia fiind remuneraţi lunar cu suma de 25.600 ruble, echivalentul a 4.600 lei.

- peste 70.000 simpatizanţi - aceştia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani şi instruite să voteze la Referendum cu opţiunea "NU" precum şi candidatul care urmează a fi votat. Aceştia fiind remuneraţi lunar cu suma de 5000 – 10 000 ruble, echivalentul a 900 - 1800 lei.

„Noi venim cu un mesaj foarte foarte clar către persoanele care până în acest moment şi-au dat informaţia personală din buletin ca să-şi deschidă cont bancar în Rusia. Aceste persoane participă în acestă schemă. Noi cunoaştem cine sunt ele şi ce sume de bani primesc de la acea bancă din Rusia, lucru stabilit în cadrul urmăririi penale.

Aceste persoane riscă nu doar amendă de peste 37 de mii de lei, dar şi să le fie confiscată suma, contravaloarea tuturor transferurilor făcute pe contul străin în Rusia, şi asta nu înseamnă că o să mergem în Rusia să confiscăm banii, noi avem dreptul legal să punem sechestre aici în Moldova pe proprietatea persoanei. Deci riscaţi amendă, confiscare şi chiar închisoare, pierderea fiind cu mult mai mare decât beneficiul care vi se oferă acum”, a declarat şefa Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău, adresându-se persoanelor afiliate grupării Şor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor