Victor Ponta: România nu are fonduri UE dezangajate şi poate beneficia de Pactul de creştere

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (THIERRY CHARLIER / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
29.06.2012

România nu are fonduri europene dezangajate şi nu este afectată de decizia Consiliului European privind utilizarea banilor comunitari aflaţi în această situaţie la mecanismele Pactului de creştere economică, a declarat, vineri, prim-ministrul Victor Ponta.

"România nu are fonduri dezangajate, are fonduri neutilizate. Sigur, sper să nu avem la anul fonduri dezangajate, dar asta ţine de eforturile noastre de ultimă oră de a încerca să nu fim în această situaţie. (...) Dacă se dezangajează (fondurile structurale), le pierdem oricum şi atunci era absurd - nu era cazul încă al României, sunt alte ţări - să spunem că dacă nu le-am pierdut nu suntem de acord să le puneţi la Pactul de creştere, pentru că prin pactul de creştere pot să vină înapoi tot către noi", a explicat premierul.

El a arătat că mecanismul de garantare a programelor pentru creştere economică va fi finanţat şi din fonduri structurale dezangajate, adică "din ceea ce statele, în baza actualelor reguli şi practici, în colaborare cu Comisia, vor realoca din fonduri structurale".

În context, prim-ministrul a afirmat că România poate beneficia de garanţii de la Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea unor proiecte în domeniile transporturilor, dezvoltării şi tehnologiei digitale, în baza Pactului de creştere economică adoptat la Consiliul European, care prevede fonduri de 120 de miliarde de euro.

"România, dacă este capabilă rapid să prezinte proiecte bine elaborate în zone strategice, transporturi, dezvoltare, zone digitale, poate să înceapă deja să beneficieze de project-bonduri, adică de garanţii pentru proiecte din partea Băncii Europene de Investiţii", a spus Ponta.

Şeful Guvernului a subliniat că mecanismul nu va fi finanţat din fondurile europene.

"Nu se iau bani din fondurile europene afectate României. Existase o asemenea discuţie şi o asemenea idee. Nu se iau bani de acolo", a arătat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor