Victor Ponta: Nu doresc să schimb Constituţia pe tema numirii judecătorilor la CCR

Premierul Victor Ponta a declarat joi că nu doreşte schimbarea Constituţiei pe tema numirii judecătorilor la CCR, precizând că va rămâne formula prin care trei dintre ei erau numiţi de Camera Deputaţilor, alţi trei de Senat şi trei de şeful statului.
Epoch Times România
14.06.2012

Premierul Victor Ponta a declarat joi că nu doreşte schimbarea Constituţiei pe tema numirii judecătorilor la CCR, precizând că va rămâne formula prin care trei dintre ei erau numiţi de Camera Deputaţilor, alţi trei de Senat şi trei de şeful statului.

"Nu doresc să schimbăm Constituţia pe această temă. În continuare trei vor fi numiţi de către Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedinte. Problema este: în legea organică de funcţionare să se spună din rândul cui pot fi selectaţi respectivii judecători. De exemplu, Senatul - şi se spune şi în Constituţie - îi numeşte pe membrii CSM, dar membrii CSM nu pot fi de pe stradă sau nu pot fi nici politicieni, nici jurnalişti, trebuie să fie numai magistraţi, mai puţin, sigur, acei membri ai CSM anume prevăzuţi în lege care reprezintă societatea civilă. Aşa îmi doresc - şi asta am anunţat - să facem şi la Curtea Constituţională: cei trei numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor şi trei de preşedinte să nu poată fi selectaţi din rândul oricărui", a spus Ponta, referitor la propunerea sa privind numirea judecătorilor CCR.

El a precizat că acceptă şi o altă propunere privind judecătorii CCR, dacă ea este mai bună, menţionând că a existat o practică de a-i selecta şi din rândul oamenilor politici.

"Asta era propunerea mea - dacă există o propunere mai bună, o accept -, să fie selectaţi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca să ajungă judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în mod sigur au şi o vechime foarte mare în magistratură şi nici nu sunt membri, nu au fost în ultimii ani membri ai unui partid politic", a afirmat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor