Victor Ponta: Nimeni nu ar putea spune că e neconstituţional ca acela care e pe primul loc să meargă în Parlament

Premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.06.2012

Premierul Victor Ponta a declarat că în cazul în care Curtea Constituţională va declara drept neconstituţional un anumit articol din "legea uninominalului pur" la alegerile parlamentare, Parlamentul va modifica articolul respectiv, arătându-se convins că preşedintele Traian Băsescu nu se va opune promulgării acesteia.

"Curtea Constituţională nu poate declara neconstituţională toată legea, pentru că e o lege veche, curtea poate declara neconstituţională doar o anumită prevedere. Dacă va considera Curtea Constituţională o anumită prevedere, că noi am modificat doar două articole, că este ceva neconstituţional conform constituţiei, ne întâlnim în Parlament şi modificăm acel articol pe care Curtea îl consideră neconstituţional, în sensul deciziei Curţii", a declarat Ponta, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Satu Mare.

Premierul consideră că este normal ca persoana aflată pe primul loc pe colegiu să intre în Parlament, prin modificări nefăcând altceva decât să îndrepte o deficienţă.

"Pe fond, nimeni nu ar putea spune că e neconstituţional ca acela care e pe primul loc să meargă în Parlament, pentru că cine e pe primul loc la primărie va fi primar, cine e pe primul loc la Consiliul Judeţean va fi preşedinte, adică înseamnă că e neconstituţional şi cine câştigă la alegerile locale primul loc. Ce facem, îl punem pe cel care e pe locul doi? N-are logică nici măcar constituţională. Evident că acela care e pe primul loc e foarte bine să meargă în Parlament şi noi, de fapt, am îndreptat o deficienţă din 2008 a Legii", a adăugat premierul.

Întrebat cum va proceda în cazul în care preşedintele Traian Băsescu nu va promulga legea, Ponta a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla.

"Dacă nu promulgă dl preşedinte Băsescu? Adică vreţi să spuneţi că dl preşedinte Băsescu, care toată viaţa domniei sale a spus că cel mai bun e votul uninominal, care a făcut un referendum în 2007 în acest sens, credeţi că uită deodată tot ce a spus şi se răzgândeşte? Eu nu cred. Dl preşedinte e consecvent. Dar ştiţi foarte bine că preşedintele poate retrimite o lege o singură dată, Parlamentul o votează şi a doua oară nu mai poate să n-o promulge, dar sincer să fiu, nu cred că se va pune în această situaţie atât de ridicolă, pentru că ideea votului uninominal pur, chiar dl Băsescu l-a numit - corect juridic este majoritar într-un tur. Sigur domnia sa s-a mai dezis şi de PDL, dar nu cred că se va dezice şi de această idee", a răspuns Ponta.

Premierul a spus că ştie că vor fi colegii în care va câştiga UDMR, dar a susţinut că le-a cerut colegilor de la USL să pună candidaţi buni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor