Victor Ponta: Mi-e teamă că prin mijloace democratice Băsescu şi ai lui nu mai pot fi daţi jos

Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta. (MIRCEA RESTEA / AFP / Getty Images)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că este nevoie de organizarea unor acţiuni de protest pentru înlăturarea Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, în condiţiile în care acest lucru nu se poate face prin mijloace democratice, actuala putere comportându-se, în opinia sa, "ca o armată de ocupaţie".

"Noi tot încercăm, tot trăim iluzia că Băsescu, Boc şi PD vor fi daţi jos prin mijloace democratice, prin respectarea Constituţiei, a legilor, prin vot. Dar pe zi ce trece, prin tot ceea ce fac ei, iar astăzi în Parlament deja s-a mers dincolo de orice limită, ne arată că n-au absolut niciun respect, că îşi bat joc de absolut orice regulă democratică. Gândiţi-vă că, în 20 de ani după ce am scăpat de Ceauşescu, nimeni n-a îndrăznit, până la Roberta Anastase şi celelalte marionete ale lui Băsescu, să schimbe regulile democratice", a afirmat Ponta, marţi seara, la Constanţa.

El a întărit astfel ideea exprimată anterior de preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, că trebuie organizate mişcări de protest.

Ponta a precizat ca actuala putere se comportă ca "o armata de ocupaţie", existând un sistem "dictatorial".

"Avem de-a face cu un sistem dictatorial, lipsit de orice respect, bun simţ şi ruşine. Probabil va trebui să ne gândim la orice fel de formă de luptă. Trebuie să ieşim în stradă, să blocăm Parlamentul, Guvernul, pentru că ei îşi bat joc de toată lumea. (...) Mi-e foarte teamă că prin mijloace democratice acest Băsescu şi ai lui nu mai pot fi daţi jos, ceea ce este foarte grav într-o ţară, în 2010, membră UE. (...) Se comportă ca o armată de ocupaţie şi probabil că va fi gonită tot ca o armată de ocupaţie", a declarat liderul PSD, la finalul Conferinţei judeţene a PSD Constanţa.

Pentru a fi în ton cu Radu Mazăre, care a fost îmbrăcat în ţinută militară şi a purtat o bască roşie, Victor Ponta a venit la conferinţă cu o şapcă militară despre care a spus că şi-a cumpărat-o din China, în urmă cu 10 ani, afirmând că el este un revoluţionar "mai vechi" decât Mazăre.

Prezent la Conferinţa judeţeană de la Constanţa, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, nu a exclus posibilitatea unei "mari mişcări populare".

"S-ar putea ca supărarea asta să se acumuleze atât de mult încât, undeva în toamna asta, să fie o manifestaţie la care să participe foarte mulţi oameni. S-ar putea ca agenda politică din această toamnă s-o facă cetăţenii, iar toate calculele pe care le facem noi să fie degeaba. (...) De fapt noi vrem ca acest Guvern să plece şi, într-un interval rezonabil de timp, să ajungem la anticipate", a declarat Dragnea.

La rândul său, liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, a precizat că "o revoluţie ar însemna oameni în stradă, stat în faţă la Cotroceni două-trei săptămâni, o lună, iar cei de la putere să fie fugăriţi".

"La un moment dat, când cei care conduc au rupt total legăturile cu poporul, aici se ajunge. (...) Şi vom prelua puterea. Că dacă nu se poate face democratic, o s-o preluăm într-un fel, pentru ca românii să nu moară de foame", a arătat Mazăre.

Liderul PSD, Victor Ponta, împreună cu Liviu Dragnea şi Miron Mitrea, a participat, marţi seară, la Conferinţa judeţeană a PSD, în cadrul căreia Radu Mazăre, singurul candidat la şefia organizaţiei, a fost reales în funcţie cu unanimitate de voturi.