Victor Ponta: Cred că vom putea intra într-o nouă eră a politicii europene

Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)
Epoch Times România
26.06.2012

Primul-ministru Victor Ponta, preşedinte al Partidului Social Democrat, şi-a exprimat marţi speranţa că România va putea intra într-o nouă eră a politicii europene şi a dorit să le mulţumească socialiştilor europeni prezenţi la Bucureşti pentru solidaritatea arătată atât în perioada opoziţiei, cât şi în prezent, când PSD se află la guvernare.

Ponta le-a vorbit colegilor europeni despre dificultăţile cu care se confruntă actuala guvernare din perspectiva relaţiilor cu preşedintele Traian Băsescu pe care l-a acuzat chiar de "dictatură" şi de faptul că şi-a impus apropiaţii în guvernarea anterioară, care a căzut odată cu adoptarea moţiunii de cenzură acum aproape două luni.

"Cred că vom putea intra într-o nouă eră din punct de vedere al politicii europene. (...) Am format un guvern acum aproape 50 de zile, am fost în opoziţie o lungă perioadă de timp şi solidaritatea pe care am simţit-o din partea grupului S&D a fost extrem de importantă. Când am căutat ajutorul dumneavoastră, l-am primit. (...) În ultimele 50 de zile am trăit cea mai dificilă perioadă din viaţa mea politică", a spus liderul PSD, cu prilejul unei reuniuni a grupului S&D consacrate problemelor europene.

Apreciind că lupta din opoziţie a fost pentru PSD mai dificilă decât s-a aşteptat, Victor Ponta spune că s-a reuşit apoi răsturnarea Guvernului nu pentru că cetăţenii României se plictisiseră de măsurile de austeritate - care fuseseră luate încă din 2010 -, ci pentru că aceştia s-au săturat mai degrabă de corupţie, de o lipsă totală de competenţă.

"Şi, mai mult decât orice, populaţia României s-a săturat de regimul dictatorial impus de o persoană care şi-a impus apropiaţii în guvern şi nu numai. Românii au ieşit în stradă în ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a intervenit într-o emisiune tv şi a insultat cel mai popular doctor din România. Iar noi ca opoziţie am reuşit să fim şi să rămânem uniţi pentru a lupta împotriva unui regim care avea toate instrumentele în favoarea sa. A urmat în iunie alegerile locale în care USL a obţinut 55%, iar PDL mai puţin de 15%", le-a spus Ponta socialiştilor europeni.

El a subliniat totodată că USL "are guvernarea, dar nu are puterea", cu toate că în orice ţară din Europa după un vot atât de popular noua Putere se poate bucura de legitimitatea necesară. Ponta a argumentat că preşedintele Traian Băsescu "este în continuare în exerciţiu" şi în acelaşi timp CCR se exprimă în continuare pe marginea deciziilor Parlamentului.

"Preşedintele României nu este de acord ca primul-ministru să participe la Consiliul European. (...) În ultimii trei ani şi jumătate Parlamentul României nu a avut nici măcar dreptul să ştie ce propune preşedintele la Consiliu, deci Parlamentul era mai degrabă o scenă în care preşedintele îşi declara dorinţa posterioară şi intenţiile sale", a subliniat Ponta.

Primul-ministru a promis că va încerca să aducă ţara pe principiile şi standardele democraţiei europene.

"Pare ciudat, dar acesta este un lucru pentru care trebuie să luptăm în continuare. Cred că este datoria noastră politică să înţelegem că orice facem trebuie făcut cu legitimitatea cetăţenilor. Nu pretind că ştiu care sunt soluţiile economice, dar pretind că am trecut în ultimii ani printr-o perioadă în care toate regulile democratice erau lăsate deoparte", a mai spus primul-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor