Veşti proaste pentru românii care nu îşi pot justifica banii: ANAF le-ar putea lua 70% din ei

Bancnote de 10 lei
Bancnote de 10 lei (YouTube Screenshot)

ANAF ar putea cere 70% din banii care nu pot fi justificaţi şi care nu au fost declaraţi, în cazul în care va fi adoptat proiectul de lege al Coaliţiei PSD-PNL privind unele măsuri fiscal-bugetare.

“Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere 64 organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în documentul făcut public de Ministerul Finanţelor.

Potrivit HotNews.ro, când ANAF vede că anumite persoane îşi cumpără maşini scumpe, case etc., le va va întreba din ce bani au cumpărat acele bunuri, în cazul în care veniturile lor oficiale, declarate, nu ar fi permis respectivele achiziţii.

Prin urmare, continuă sursa citată, inspectorii le calculează un impozit pe sumele nejustificate. În acest moment este vorba de 16%, dar conform proiectului oficial al Coaliţiei PSD-PNL, dacă se va adopta măsura, ANAF le va cere 70% din sumă plus accesorii.

De asemenea, conform notei de fundamentare a proiectului, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-şi declare veniturile şi să-şi plătească obligaţiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal şi a declanşării unor verificări a situaţiei fiscale personale, cu consecinţa impunerii cu noua cotă de impozitare şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente.