Veşti proaste pentru români: Va creşte TVA-ul pentru o serie de bunuri şi servicii

Bancnotă de 100 de lei
Bancnotă de 100 de lei (YouTube Screenshot)

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va creşte la o serie de bunuri şi servicii, arată documentul publicat de Ministerul Finanţelor, cu care premierul Marcel Ciolacu va merge în Parlament pentru asumarea răspunderii.

Este vorba de proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Potrivit HotNews.ro, vor avea loc următoarele modificări în privinţa TVA-ului:

- TVA va creşte de la 5% la 9% pentru livrarea de locuinţe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

- TVA creşte de la 5% la 9% pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice.

De asemenea, pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuinţe este necesară şi introducerea unor dispoziţii tranzitorii.

În plus, se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Conform documentului citat, vor rămâne cu TVA de 5%: livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii, cinematografe şi evenimente culturale, livrarea de lemn de foc şi energie termică.

Totodată, se introduce o taxă pentru zahăr. Mai exact, continuă site-ul citat, este vorba despre o acciză pentru:

- băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl;

- băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl.