Vergil Voineagu a fost demis de la şefia INS

Reprezetanţii Institutului Naţional de Statistică, INS, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Virgil Voineagu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
05.01.2013

Premierul Victor Ponta a semnat vineri seară decizia prin care Vergil Voineagu este demis din funcţia de preşedinte al INS. Atribuţiile acestuia vor fi preluate interimar de vicepreşedintele instituţiei, Beatrix Gered.

„La intrarea în vigoare a prezentei decizii, doamna Gered Beatrix, vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică, este desemnată să exercite atribuţiile preşedintelui INS până la numirea preşedintelui instituţiei, în condiţiile legii”, se precizează într-o decizie semnată de premierul Victor Ponta şi publicată în Monitorul Oficial.

Printr-o altă decizie, Vergil G Voineagu a fost destituit din funcţia de preşedinte al INS.

Premierul Victor Ponta a declarat joi seară că cei de la INS a calculat greşit PIB pentru 2011-2012 cu 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare pentru 2013 cu aproape un miliard de lei.

Diferenţele între versiunile de estimare a PIB, respectiv provizorie (la 70 de zile), semidefinitivă (la 9 luni) şi definitivă (la 21 luni) sunt inerente şi nu sunt generate de erori de calcul, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

De altfel, INS a venit şi cu explicaţii detaliate de natură metodologică şi procedurală referitoare la diferenţele dintre varianta semidefinitivă şi provizorie pentru PIB pe anul 2011. Astfel, la estimarea PIB - varianta provizorie - INS precizează că se utilizează într-o mare măsură surse indirecte, metode de estimare şi extrapolare – în lipsa unor date primare complete, nedisponibile în momentul calculării PIB în variantă provizorie. PIB, în varianta provizorie, a fost estimat la 578,551 miliarde lei.

Pentru varianta semidefinitivă, în calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete şi mai detaliate faţă de varianta provizorie. În varianta semidefinitivă, PIB a fost estimat la 556,708 miliarde de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor