Varujan Vosganian: "Noi susţinem un nou acord cu FMI"

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian. (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
25.07.2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a întâlnit miercuri, 24 iulie 2013, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene. La finalul întâlnirii demnitarul român a acordat jurnaliştilor prezenţi la sediul ministerului o scurtă declaraţie al cărei text îl prezentăm, în integralitatea sa, în cele ce urmează:

Varujan Vosganian: Am avut discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pe 3 componente: prima a fost un dialog de principiu în legătură cu stadiul colaborării noastre.

Am prezentat punctul de vedere al Ministerului Economiei potrivit căruia noi considerăm că pentru perioada următoare prioritar este consolidarea stabilităţii economice a României şi că în virtutea acestui principiu noi susţinem un nou acord cu FMI, care să aibă în vedere elaborarea de către Guvern a unei strategii şi care să aibă această validare din partea FMI, care este foarte importantă pentru imaginea externă şi pentru credibilitatea pieţei româneşti.

În al doilea rând am prezentat care sunt în acest moment evoluţiile din domeniile aflate în directa responsabilitate a Ministerului Economiei: am prezentat datele privind industria şi exporturile şi FMI a agreat poziţia noastră, potrivit căreia industria şi exporturile constituie, în acest moment, câţiva dintre pilonii cei mai importanţi ai dezvoltării României. La asta s-ar putea adauga, dacă anul economic va fi bun, şi agricultura. Mai mult decât atât, FMI a spus da. Am reconsiderat creşterea PIB la 2% şi eu am spus că daca industria şi exporturile vor avea evoluţia de până acum există şanse chiar să depăşim 2% din PIB.

Apoi, a fost discuţia privind arieratele din companiile de stat. Eu am spus că aş vrea ca despre arieratele companiilor de stat să nu mai vorbim în viitor şi companiile de stat să fie privatizate şi am reiterat angajamentul ca până la sfârşitul anului viitor Ministerul Economiei să supună procedurii de privatizare practic, toate companiile pe care le are în portofoliu, mai puţin unele care ţin de nucleul de securitate al României.

Apoi, am avut o discuţie privind angajamentele ministerului prin Departamentul de Energie în ceea ce priveşte programul de privatizări în perioada ce urmează, am prezentat calendarul pe care mi l-a oferit Departamentul de Energie, privind Romgaz, Nuclearelectrica, CE Oltenia şi Hidroelectrica.

FMI socoteşte ambiţioase dorinţele noastre de a lansa oferte pe bursa pentru Nuclearelectrica şi Romgaz, în toamna acestui an, am spus că deja procedurile au fost iniţiate şi socotim realist acest program. Ne-au întrebat de ce pentru Hidroelectrica şi pentru CE Oltenia programul este pentru anul 2014 şi am spus că acolo evaluările care trebuie să aibă loc şi strategiile privind participarea acestor două companii pe piaţa de energie necesită o perioadă ceva mai lungă.

Apoi am vorbit despre Oltchim, am amintit de faptul că FMI mi-a sugerat să închidem Oltchim şi că eu nu am dorit să închid Oltchim. Iată, după şase luni, Oltchim, în luna iulie, este aproape pe echilibru, o să mai aibă pierderi până în 700 de mii de euro, ceea ce este foarte puţin în raport cu dimensiunile Oltchim şi cu dimensiunile pierderilor pe care le avea.

FMI m-a întrebat care este motivul pentru care situaţia Oltchim s-a îmbunătăţit vizibil în aceste şase luni şi am explicat că Oltchim s-a descătuşat de căpuşari, are o gândire strategică pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte forţa de muncă. Am spus, de asemenea, că dorim să respectăm contractul colectiv de muncă, am arătat că am respectat până acum calendarul insolvenţei şi că până în luna septembrie Oltchim va fi pregătit practic pentru privatizare, în sensul construirii unui SPV, unui vehicul special, care să fie, practic, eliberat de datorii iar datoriile să rămână la Oltchim-ul vechi.

Apoi m-au întrebat care este poziţia actualilor acţionări, PCC şi statul român, şi am spus că, odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă, Oltchim se afla sub decizia creditorilor săi şi că ei vor decide care va fi preţul de vânzare şi ei se vor îndestula din rezultatele privatizării.

Reporter: Spuneaţi la un moment dat că veţi lansa o ofertă pe bursa pentru Romgaz şi Nuclearelectrica în acest an. Dar pentru Hidroelectrica?

Varujan Vosganian: Pentru Hidroelectrica programul este pentru 2014, a doua jumătate a anului.

Reporter: Pentru un pachet de acţiuni de 10%, nu?

Varujan Vosganian: Da, un pachet de 10%.

Reporter: Aţi discutat şi în ceea ce priveşte calendarul de liberalizare al preţurilor?

Varujan Vosganian: Nu, nu am discutat. În legătură cu aceste chestiuni, lângă mine era preşedintele ANRE şi aceste discuţii vor face obiectul unui dialog tehnic, la nivel de experţi. FMI a apreciat faptul că România a continuat calendarul de liberalizare al preţurilor.

Reporter: La discuţia de astăzi trebuia să vină şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită. Aveţi idee de ce nu a fost prezent?

Varujan Vosganian: Domnul Constantin Nită rămăsese la şedinţa de guvern atunci când eu am plecat.

Reporter: Spuneaţi că vreţi să fie privatizate toate companiile pe care le are Ministerul Economiei. Până când este termenul?

Varujan Vosganian: Ar trebuie că până la sfârşitul anului viitor să fie declanşate procedurile pentru toate. În materie de privatizări, poţi ştii când începi, nu poţi ştii când termini pentru că trebuie să mai vrea şi cel care cumpără.

Reporter: Cum vedeţi ceea ce se întâmplă cu privatizarea de la CFR Marfă?

Varujan Vosganian: Nu am ce să comentez. Noi în şedinţa de guvern am fost foarte clari: noi continuăm angajamentul pe care l-am luat în ceea ce priveşte privatizarea CFR marfă. Decizia de astăzi a fost în sensul îndeplinirii angajamentelor statului şi acum aşteptăm şi îndeplinirea angajamentelor câştigătorului licitaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor