Valeriu Troenco a depus sâmbătă jurământul în calitate de ministru al Apărării

(Epoch Times)
Ana Chitoroagă
06.04.2014

General-maiorul de justiţie în rezervă, Valeriu Troenco, a depus, sâmbătă, jurământul în calitate de ministru al Apărării, în prezenţa Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi a Premierului Iurie Leancă, transmite Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

"Jur să-mi depun toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Molodova. Să respect Constituţia şi legile ţării. Să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei", a jurat noul ministru al Apărării, Valeriu Troenco.

"Sunt convins că am ales cel mai potrivit candidat pentru funcţia de ministru al Apărării. Înţelege foarte bine rolul şi responsabilitatea care îi revin. Îi doresc succese, iar ce mai am de spus, o voi face când îl voi prezenta colectivului Ministerului Apărării", a declarat şeful Statului, Nicolae Timofti.

La rândul său, ministru, Valeriu Troenco, a declarat că "în primul rând, trebuie să mă familiarizez cu situaţia din Armată, să văd care e capacitatea de luptă. Vom atrage atenţie procesului de încorporare ca să reducem situaţiile conflictuale din Armată... Voi fi asemenea unui chirurg, iar toate acţiunile mele vor reieşi din considerentul să nu dăunez".

Noul şef de la Apărare este conştient de faptul că mandatul său este prea scurt pentru a schimba prea multe în Armată, însă, afirmă că a acceptat provocarea din considerente patriotice.

"În 1992 am plecat la Nistru fiindcă am înţeles că dacă nu noi poliţiştii de atunci, atunci cine? Mă gândeam Of Doamne! de ce nu avem ca toată lumea o armată? Acum cu anii eu am înţeles că armata este o parte importantă din demnitatea naţională. Vin aici nu pentru a-mi arăta epoleţii, nu pentru dividente, dar pentru a folosi experienţa mea pentru a face tot posibilul pentru ca Armata Naţională în scurt timp să fie o instituţie care ar putea să-şi exercite obligaţiunile constituţionale", a declarat noul ministru al Apărării, Valeriu Troenco.

În cei 22 de ani de independenţă, la conducerea Ministerului Apărării au fost opt persoane. Cei mai mulţi dintre miniştri au fost demişi înainte de a-şi încheia mandatul, din cauza implicării în diferite scandaluri.

Predecesorul lui Valeriu Troenco, Vitalie Marinuţa, a plecat din funcţie din cauza unor divergenţe cu şeful statului, Nicolae Timofti.

Valeriu Troenco a deţinut funcţia de viceministru al Justiţiei şi de director al Departamentului Instituţiilor Penitenciare în perioada anilor 1999-2001. Ulterior, din 2001 şi până în 2004, Valeriu Troenco a fost prorector şi lector la Universitatea de Criminologie din Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor