Valeriu Lazăr optează pentru o dezvoltare mai rapidă a localităţilor rurale din R. Moldova

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Cinci mese rotunde s-au desfăşurat astăzi, în regiunile de dezvoltare, în contextul Moldova Business Week, cu participarea membrilor Guvernului, autorităţilor publice centrale şi locale, reprezentanţilor businessului şi partenerilor de dezvoltare.

Potrivit sursei citate, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a declarat în cadrul mesei rotunde desfăşurate la Cahul, că regiunile trebuie să se dezvolte acum mult mai repede decât principalele oraşe din ţară pentru a depăşi disparităţile în dezvoltare. Astfel, vor fi asigurate condiţiile de dezvoltare economică şi condiţiile decente de viaţă pentru toţi cetăţenii ţării.

Una din principalele preocupări ale Guvernului este, în acest moment, capacitatea de asimilare a fondurilor europene şi a celor de dezvoltare, care trebuie fortificată la nivelul autorităţilor publice locale şi a mediului de afaceri. În acest sens, Ministerul Economiei a lansat anul trecut platforma de comunicare interinstituţională, cu participarea structurilor de dezvoltare la nivel central şi local, printre care Organizaţia pentru Dezvoltarea IMM (ODIMM), Organizaţia pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor (MIEPO), Fondul şi Agenţia de Eficienţă Energetică, incubatoarele de afaceri etc.

În cadrul meselor rotunde, reprezentanţii ODIMM, MIEPO şi Agenţiile de dezvoltare regionale au prezentat programe de susţinere pentru autorităţi publice locale şi mediul de afaceri, după care au răspuns la întrebările celor prezenţi. Au fost puse în discuţie priorităţile de dezvoltare ale Regiunilor de dezvoltare. Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a subliniat că aşteptările faţă de Regiunea de dezvoltare sud sunt foarte mari, urmând să devină un important pol de creştere în zona de sud. Obiectele balneare, peisagistice, de ieşire la Dunăre oferă oportunităţi care nu sunt încă pe deplin utilizate, iar dezvoltarea acestora va crea noi locuri de muncă.

Totodată, au fost discutate beneficiile Acordului de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană şi programele de susţinere pentru agenţii economici.

Mesele rotunde se desfăşoară în cadrul Moldova Business Week 2014 (5-12 iunie curent) la Cahul, Coşniţa (raionul Dubăsari), Bălţi, Hînceşti şi Vulcăneşti. Marţi, evenimentul va continua cu Forumul economic vienez şi se va încheia cu Conferinţa investiţională cu participarea preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, notează moldpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe