Valer Marian l-a denunţat pe Liviu Dragnea la DNA

Liviu Dragnea, vicepremier în Guvernul României
Liviu Dragnea, vicepremier în Guvernul României (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Satu Mare, Valer Marian, care a fost exclus recent din PSD, a depus marţi, la ora 9:30, o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în care susţine că a luat parte la întruniri în cadrul cărora Liviu Dragnea şi Radu Stroe îi învăţa pe membrii USL cum să fraudeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu prin raportarea unui număr mai mare de votanţi decât cel real.

Autodenunţul poate furniza probe care să întărească acuzaţiile formulate anul trecut de DNA în dosarul privind frauda de la referendum

Valer Marian le-a relatat procurorilor cum Liviu Dragnea şi Radu Stroe i-ar fi instruit pe liderii organizaţiilor să negocieze pentru raportări de prezenţă mai mari decât cele reale, în luna iulie 2012.

Acesta îl acuză pe secretarul general al PSD Liviu Dragnea de "instigare la fals şi uz de fals" în dosarul fraudelor la referendum. "M-am autodenunţat, am denunţat instigarea la fals intelectual de către Dragnea. Indiciile şi probele le voi prezenta la DNA, au fost mai mulţi martori, s-ar putea să apară o înregistrate audio", a declarat Valer Marian pentru Realitatea TV.

Valer Marian a precizat că a refuzat să facă ce i-a cerut Liviu Dragnea, respectiv să raporteze date false la Biroul Electoral Central, ceea ce ar fi însemnat "încălcarea legii electorale". Acesta a susţinut că în opinia lui şi preşedintele PSD, Victor Ponta, a ştiut ce se întâmplă: "Cum să nu ştie, dacă ni s-a spus că s-a decis la cel mai înalt nivel?".

În autodenunţul senatorului apare şi numele lui Ovidiu Silaghi, care este posibil să ocupe din nou funcţia de ministru al Transporturilor. Acesta ar fi promis la vremea respectivă contracte cu ministerul unor oameni de afaceri care trebuiau să finanţeze campania de la referendum.

Surse din DNA estimau o fraudă de 1,5 milioane de voturi

Potrivit lui Valer Marian, la 22 iulie 2012, Liviu Dragnea, care ocupa atunci funcţia de secretar general al PSD, s-ar fi dus la Oradea cu elicopterul pentru o întrevedere cu preşedinţii filialelor judeţene de partid din Vestul ţării.

Întâlnirea ar fi avut loc la Hotel Dacia Continental, unde Liviu Dragnea şi-ar fi instigat colegii de partid să depună eforturi ca să-i convingă pe preşedinţii secţiilor de votare să raporteze la Biroul Electoral Central (BEC), din două în două ore, cu 25 de alegători în plus decât în realitate.

Aceeaşi strategie ar fi fost aplicată şi la liberali, instigaţi de Radu Stroe la Cluj, doar că acolo ar fi fost vorba de raportări cu 50 de alegători mai mult faţă de numărul real.

Scopul era de a întruni cvorumul legal de 50% plus 1 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Liviu Dragnea ar fi instigat la o fraudă de aproximativ 3.000.000 de voturi în plus, în cazul în care ar fi fost convinşi să ia parte la fraudă toţi şefii celor 18.242 de secţii de votare din întreaga ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne