USR PLUS îi cere ministrului Gheorghiu să facă pasul în spate: Deschide larg uşa abuzurilor asupra monumentelor istorice

Bogdan Gheorghiu
Bogdan Gheorghiu (Epoch Times România)

USR PLUS i-a solicitat, miercuri, ministrului PNL al Culturii, Bogdan Gheorghiu, scoaterea imediată din consultare publică şi retragerea proiectului legislativ care vizează completarea Legii protejării patrimoniului.

De asemenea, USR PLUS îi solicită ministrului Bogdan Gheorghiu informarea prealabilă, la nivelul coaliţiei de guvernare, privind orice modificări legislative ce vizează sectorul cultural sau patrimoniul naţional.

"Reducerea birocraţiei nu trebuie să însemne distrugerea patrimoniului cultural. Un proiect de ordonanţă pus în consultare pe site-ul Ministerului Culturii elimină filtrul de decizie al specialiştilor din Comisiile Monumentelor Istorice atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experţi atestaţi de Minister. Altfel spus, arhitectul plătit de un dezvoltator imobiliar sau de un proprietar să realizeze un proiect de intervenţie asupra unui monument istoric sau de construcţie în zona lui de protecţie ajunge, cu voia Ministerului Culturii, să-şi dea singur notă de trecere", a transmis USR PLUS.

Potrivit USR PLUS, o modificare legislativă care deschide larg uşa abuzurilor asupra monumentelor istorice din România este pentru noi inacceptabilă.

"Suntem convinşi că, dincolo de mesajul cu totul greşit pe care-l dă o astfel de iniţiativă, este evidentă şi nelegalitatea unor măsuri care fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit. Nu putem accepta ca o autoritate a statului să-şi abandoneze propria misiune, contribuind la deteriorarea deja avansată a urbanismului în România", se precizează în comunicatul USR-PLUS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne