USR continuă acuzaţiile la adresa "Partidului-stat": Peste 1,5 milioane de voturi anulate şi pierdute la alegerile din 9 iunie

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
16.06.2024

Buletine preştampilate, astfel încât să fie anulate voturile anti-PSD-PNL, şi voturi "pierdute" pe drum sunt două dintre metodele prin care Partidul unic condus de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă a urmărit deturnarea rezultatelor alegerilor din 9 iunie, a acuzat Uniunea Salvaţi România.

Potrivit USR, "alegerile comasate din 9 iunie, organizate dezastruos de PSD şi PNL prin intermediul lui Toni Greblă, omul pus de PSD în fruntea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), au adus un record de voturi nule".

"Pe ultimele date provizorii ale Biroului Electoral Central, avem în total aproape 1,5 milioane de voturi nule (europarlamentare – 488.487 voturi nule, primari – 258.127 voturi nule, consilii locale – 309.671 voturi nule, consilii judeţene – 219.000 voturi nule şi preşedinţi de CJ-uri – 200.407 voturi nule). Cifra totală va fi cu siguranţă şi mai mare, în condiţiile în care BEC pare să fi centralizat doar jumătate din procesele verbale pentru CJ-uri şi şefii de CJ-uri.

Dacă ne uităm doar la europarlamentare, faţă de scrutinul din 2019, duminică am avut cu 214.072 mai multe voturi nule, adică o creştere cu 78%. Una dintre explicaţii pentru numărul extrem de mare de buletine de vot anulate o reprezintă buletinele preştampilate pe PSD-PNL, situaţie asupra căreia Alianţa Dreapta Unită a avertizat încă din timpul procesului electoral", a transmis USR.

Acuzaţii de fraudare a alegerilor

"Ştiţi ce efect a avut preştampilarea unor buletine de vot? Dacă alegătorul primea un buletin de vot preştampilat şi, fără să observe asta, vota cum dorea, acel buletin de vot devenea nul la numărarea voturilor pentru că erau două ştampile pe doi competitori electorali diferiţi. Practic, prin preştampilarea buletinelor s-au asigurat că va fi anulat orice vot acordat altui competitor electoral. Iar cazurile de preştampilare nu au fost deloc puţine, Alianţa Dreapta Unită a sesizat astfel de situaţii în numeroase secţii de vot, inclusiv în Sectorul 2 din Bucureşti, în Timiş, Alba şi Constanţa", a declarat Cristian Seidler, deputat USR şi coordonatorul tehnic al campaniei USR pentru alegerile din 2024.

USR susţine că o altă metodă folosită de PSD şi PNL pentru fraudarea alegerilor din 9 iunie o reprezintă voturile "pierdute".

"Ce înseamnă voturi pierdute? Să zicem că s-au prezentat la vot 100 de cetăţeni dintre care 95 au vot valabil exprimat, iar 4 şi-au anulat votul. Rămâne un vot, care nu se găseşte niciunde, pare că l-a păpat pisica. Faţă de alegerile europarlamentare din 2019, avem, pe cifrele BEC, un număr aproape dublu de voturi „pierdute”. Conform rezultatelor parţiale comunicate de BEC, aproape 15.000 de alegători s-au prezentat la vot la europarlamentare, dar voturile lor nu au fost găsite nici în urnă, la voturi exprimate, nici la voturi nule. În aceeaşi situaţie s-au găsit acum 5 ani, circa 8.200 de votanţi. Voturile au dispărut precum şosetele în maşina de spălat", a precizat Cristian Seidler.

Liderul USR a subliniat că PSD şi PNL trebuie să accepte renumărarea voturilor în secţiile în care au fost semnalate numeroase nereguli, iar "Toni Greblă, executant fidel al ordinelor de partid şi direct responsabil pentru organizarea dezastruoasă a alegerilor, trebuie să plece urgent de la conducerea Autorităţii Electorale Permanente, prin demisie sau prin demitere".

"Tindem să credem că Partidul stat comasat asta îşi doreşte: oamenii să nu mai aibă încredere în alegeri, să vină în număr cât mai mic la vot, să se prezinte eventual doar ai lor, angajaţi pe pile, cunoştinţe şi relaţii şi să voteze doar aceia. Altfel, toate semnele de întrebare privind alegerile de duminică trebuie, până la ultimul, clarificate. În lipsa unor răspunsuri, în lipsa corectării cifrelor şi a renumărării, precum şi a tragerii la răspundere a celor responsabili, înseamnă că PSD şi PNL aprobă, la nivel politic, un simulacru de democraţie. Fiecare vot contează şi este inadmisibil ca, după toate neregulile înregistrate la alegerile din 9 iunie, actuala conducere a AEP să se ocupe şi de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an", a afirmat deputatul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor