UPDATE. Un gheţar se prăbuşeşte în Alpii italieni, ucigând cel puţin şase persoane. Românii daţi dispăruţi sunt în viaţă [VIDEO]

Un gheţar montan s-au prăbuşit duminică în Alpii italieni
Un gheţar montan s-au prăbuşit duminică în Alpii italieni (Youtube - captură ecran)

UPDATE: Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că familia din România care semnalase Departamentului Consular din MAE dispariţia a 3 cetăţeni români a informat, în urmă cu puţin timp, că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi.

Toate cele trei persoane în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicare (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români.

* * *

Părţi ale unui gheţar montan s-au prăbuşit duminică în Alpii italieni, pe fondul unor temperaturi record, au anunţat autorităţile locale, provocând moartea a cel puţin şase persoane şi rănirea altor opt, informează Reuters.

Guvernul provinciei Trento a declarat că operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare după o mare "avalanşă de gheaţă" în care au fost implicaţi excursionişti, adăugând că este posibil să existe un "bilanţ sever".

Avalanşa a avut loc pe Marmolada, la peste 3.300 de metri - cel mai înalt munte din Dolomiţi, un lanţ din estul Alpilor italieni care se întinde între regiunile Trento şi Veneto.

Persoanele rănite au fost transportate la spitale în oraşele apropiate Belluno, Treviso, Trento şi Bolzano, a declarat preşedintele regiunii Veneto, Luca Zaia.

Masa uriaşă de gheaţă s-a prăbuşit în apropiere de Punta Rocca, pe traseul folosit de obicei de excursionişti şi alpinişti pentru a ajunge în vârf, a precizat unitatea de salvare alpină.

ANSA informează că, potrivit tehnicienilor de la Salvamontul italian, masa de material desprinsă din gheţarul Marmolada a căzut cu o viteză de 300 de kilometri pe oră. O mare parte a gheţarului este încă ataşată de munte: este vorba de un front de gheaţă de 200 de metri, cu o înălţime de 60 de metri şi o adâncime de 80 de metri.

Expertii spun că dacă ar fi să facem o comparaţie, acesta ar fi echivalentul a două terenuri de fotbal pline de gheaţă. Toate sunt expuse la o pantă de 45 de grade. Pe de altă parte, materialul desprins se întindea pe un front de doi kilometri pe traseul normal, la o înălţime de aproximativ 2.800 de metri: iar acest lucru înseamnă, mai exact, că masa de material desprins a parcurs cel puţin 500 de metri cu o viteză estimată de tehnicieni la 300 de kilometri pe oră.

Anchetatorii tragediei au declarat ca avalanşa de pe Marmolada este "un dezastru de neimaginat, un asemenea carnagiu încât va fi dificil de identificat identitatea exactă a victimelor, deoarece corpurile au fost dezmembrate" de fluxul de gheaţă şi stânci. Potrivit datelor reconstituite până în prezent, avalanşa a măturat două echipe de coardă formate din şase alpinişti. Printre victime se numără ghizi. Salvatorii speră ca temperaturile să scadă la noapte, pentru a putea relua căutările mâine dimineaţă devreme.

Salvatorii şi-au continuat activităţile pe gheţarul Marmolada în timpul nopţii pentru a căuta posibili supravieţuitori după dezastrul de ieri.

Personalul Protecţiei Civile din Trentino a fost implicat în activităţi de căutare, cu sprijinul dronelor de salvare montană şi al pompierilor, dotate cu camere de termoviziune, capabile să detecteze chiar şi în întuneric sursa de căldură emisă de o persoană.

Deocamdată, nu există nicio veste despre rezultatul căutărilor.

Între timp, la Canazei au sosit două grupuri de rude ale victimelor şi ale persoanelor dispărute, care în prezent sunt în număr de 17. Trupurile se află toate la Palaghiaccio din Canazei, unde a fost amenajată camera funerară şi unde a început de dimineaţă durerosul ritual de recunoaştere.

În prezent, există şase victime confirmate: trei italieni, un ceh, un bărbat şi o femeie care nu au fost încă identificaţi, dar bilanţul este posibil să crească. Dintre italienii identificaţi, unul este originar din provincia Vicenza, iar celălalt din provincia Treviso, ambii ghizi montani. O a treia persoană identificată ar fi, de asemenea, din Veneto. Printre cei dispăruţi se numără şi un bărbat de 50 de ani din Alba di Canazei.

Opt persoane sunt rănite, dintre care două sunt în stare gravă. Printre răniţi se numără doi cetăţeni germani.

Elicoptere şi câini au fost folosiţi pentru a găsi supravieţuitori.

Un val de căldură de început de vară în Italia a făcut ca temperaturile de pe Marmolada să atingă sâmbătă 10 grade Celsius, a declarat Zaia.

Temperaturile medii în creştere au făcut ca gheţarul Marmolada, la fel ca multe altele din întreaga lume, să se micşoreze în mod constant în ultimele decenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură