Unii membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare

Preşedintele ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker. (PATRIK STOLLARZ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.09.2014

Preşedintele ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri (10 septembrie) componenţa Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019 şi repartizarea portofoliilor sectoriale. Următorul pas va fi aprobarea de către Parlamentul European, dar cel puţin doi membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare, notează euractiv.

Indiferent de configuraţia viitorului executiv comunitar, spaniolul Miguel Arias Canete va simţi probabil direct reacţia eurodeputaţilor la remarcile sale sexiste. În cursul acestui an, el a fost citat ca spunând că ''este complicat să ai o dezbatere cu o femeie întrucât a arăta superioritate intelectuală ar putea fi considerat ceva sexist în faţa unei femei lipsite de apărare''.

Canete, membru al Partidului Popular (PP) din Spania, a făcut această afirmaţie în luna mai, într-o dezbatere televizată din cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, el spunând că oponenta sa socialistă nu se ridica la nivelul său deoarece el nu putea să o atace verbal în acelaşi mod în care l-ar ataca pe liderul de atunci al socialiştilor spanioli, Alfredo Perez Rubalcaba.

Acest caz a reamintit de cel al fostului candidat la postul de comisar european Rocco Buttiglione, nevoit să-şi retragă candidatura în 2004 după ce eurodeputaţii socialişti, liberali şi ecologişti au ameninţat că vor vota contra desemnării lui Buttiglione întrucât acesta afirmase că homosexualitatea este un păcat.

Un alt candidat ce va fi probabil atacat de oponenţii politici este Alenka Bratušek, în prezent premier al Sloveniei. O înregistrare video care circulă în reţelele de socializare online o arată pe aceasta cântând 'Evviva il comunismo e la liberta'', cel mai cunoscut vers din 'Bandiera Rossa', unul dintre cântecele faimoase din perioada comunistă. Pe înregistrare mai apar diverşi politicieni care critică Uniunea Europeană, unii dintre ei calificând forul comunitar drept ''o bandă de hoţi''.

Versiunile succesive 'scurse' în presă cu privire la distribuirea portofoliilor de comisari europeni au arătat lobby-ul făcut de multe state membre pentru obţinerea de portofolii importante, probabil cel mai mare succes în acest sens vizând-o pe Corina Creţu, care este de aşteptat să deţină portofoliul politicii regionale în viitoarea Comisie, adaugă sursa citată.

Audierile viitorilor comisari europeni în comisiile de specialitate ale PE vor avea loc între 29 septembrie şi 3 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor