Ungureanu l-a convocat pe Borbely la Guvern, pentru clarificarea aspectelor legate de solicitarea procurorilor

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu l-a convocat, miercuri, la Palatul Victoria, pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a avea o discuţie de clarificare a situaţiei legate de avizul solicitat de procurori Camerei Deputaţilor, privind încuviinţarea urmăririi penale a ministrului, a afirmat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely. (gov.ro)
Epoch Times România
04.04.2012

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu l-a convocat, miercuri, la Palatul Victoria, pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a avea o discuţie de clarificare a situaţiei legate de avizul solicitat de procurori Camerei Deputaţilor, privind încuviinţarea urmăririi penale a ministrului, a afirmat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Potrivit acestuia, premierul a avut miercuri discuţii şi cu vicepremierul Marko Bela, precum şi cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, abordând şi aspecte referitoare la situaţia lui Borbely.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului din partea Camerei Deputaţilor, necesar declanşării urmăririi penale faţă de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, deputat UDMR.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziilor Curţii Constituţionale nr. 665/2007 şi 270/2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, a solicitat ministrului Justiţiei să declanşeze procedurile pentru obţinerea cererii necesare urmăririi penale faţă de Borbely Laszlo, deputat în Parlamentul României şi ministrul Mediului şi Pădurilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (2 fapte) şi fals în declaraţii în formă continuată", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis AGERPRES.

Pe 12 iulie 2011, DNA comunica faptul că ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat într-un dosar de trafic de influenţă, în care a fost deja pus sub acuzare consilierul său, Szepessy Szabolcs.

Într-un răspuns oficial transmis de DNA către AGERPRES la acea dată, pe 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea (vest) al DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

"În cursul anului 2011, învinuitul Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române" (instituţie aflată în coordonarea acestui minister), cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie", se arăta în răspunsul DNA.

La rândul său, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, la Zalău, că procurorii DNA nu i-au adus la cunoştinţă, până în prezent, nicio acuzaţie şi că îşi va exprima un punct de vedere după ce se va edifica "despre ce este vorba".

"Nu ştiu despre ce este vorba. Mai întâi, trebuie să mă edific sau să îmi aducă la cunoştinţă cineva, nu prin presă, ci în mod oficial. Dacă mă voi edifica despre ce este vorba, fiţi convinşi că voi reveni cu alte detalii, dar nu vreau să intru la speculaţii. Justiţia trebuie să-şi facă datoria", a precizat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a amintit faptul că, în cursul lunii iulie 2011, a mai existat o "încercare " a DNA în ceea ce-l priveşte, dar instituţia a revenit ulterior cu precizări că nu există niciun fel de urmărire împotriva sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor