Ungaria cere UE să elimine din agenda summitului de săptămâna viitoare chestiunea aderării Ucrainei la blocul european

Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)
D.B.
06.12.2023

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat Uniunea Europeană să nu aducă în discuţie chestiunea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina la un summit al liderilor de săptămâna viitoare de la Bruxelles, punând astfel o nouă presiune asupra sprijinului aliat în timp ce forţele ucrainene continuă să lupte cu trupele ruse, potrivit Bloomberg.

"Există aşteptări că, la acest summit, Consiliul European poate şi trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina. Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice şi tehnice, aceste aşteptări sunt nefondate", potrivit scrisorii lui Orban către preşedintele Consiliului European, Charles Michel, datată luni.

Acasta este a doua încercare a lui Orban de a face presiuni asupra şefului Consiliului UE pentru a regândi impulsul de a sprijini aderarea Ucrainei şi ridică un obstacol major, având în vedere că este necesar sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre UE pentru a deschide negocierile.

Este, de asemenea, o nouă lovitură pentru preşedintele Volodimir Zelenski, al cărui guvern se străduieşte să menţină ritmul unei contraofensive împotriva Rusiei. Acest efort a fost zdruncinat şi mai mult de preocupările legate de finanţarea din partea SUA, unde republicanii din Congres s-au opus aprobării unui nou ajutor în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.

Noile cereri nu vor face decât să consolideze poziţia lui Orban de principal antagonist al UE. Premierul ungar a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, încercând să limiteze ajutorul acordat Ucrainei, întârziind extinderea NATO şi solicitând public Bruxellesului să elimine sancţiunile economice impuse Moscovei.

Orban este, de asemenea, implicat într-o bătălie juridică de lungă durată cu UE din cauza regresului democratic. Bruxellesul a suspendat peste 30 de miliarde de dolari din finanţarea Ungariei din cauza unor probleme legate de statul de drept şi de corupţie - bani pe care premierul negociază pentru a-i debloca după o recesiune prelungită şi o criză bugetară.

Luna trecută, liderul Ungariei i-a cerut lui Charles Michel să organizeze o discuţie strategică privind abordarea blocului faţă de Ucraina, care se află acum în a 22-a lună de război cu Rusia.

"Cred în continuare că Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie dacă nu se ajunge la un consens privind viitoarea noastră strategie faţă de Ucraina", a susţinut Orban în ultima sa scrisoare.

El a avertizat, de asemenea, că a aduce subiectul pe masă în timpul reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare ar duce "inevitabil la eşec" din cauza "lipsei evidente de consens". Consiliul European nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Proiectul de concluzii al summitului arată că liderii intenţionează să fie de acord "să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova" atunci când se vor întâlni la Bruxelles, ţările fiind de acord ca un cadru de negociere să fie adoptat doar după ce vor fi finalizate măsurile de reformă rămase.

Comisia Europeană a recomandat blocului să deschidă în mod oficial negocierile de aderare cu Ucraina după finalizarea mai multor reforme.

În scrisoarea sa, Orban afirmă că propunerea Comisiei ar marca sfârşitul politicii de extindere a UE ca instrument obiectiv şi bazat pe merit. Pe lângă deschiderea negocierilor de aderare, premierul ungar s-a opus deblocării de noi ajutoare pentru Kiev.

Această chestiune a căpătat o nouă urgenţă, deoarece eforturile Congresului SUA de a aproba noi fonduri pentru Ucraina au fost blocate din cauza rezistenţei republicanilor. Luni, directoarea Biroului de management şi buget al SUA, Shalanda Young, i-a scris preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, avertizând că banii se termină.

"Nu există un vas magic de fonduri disponibile pentru a face faţă acestui moment", a scris Young. "Nu mai avem bani - şi aproape că nu mai avem timp".

Scrisoarea lui Orban a fost la fel de dură în ceea ce priveşte acordul asupra unui nou buget al UE, afirmând că "discuţiile de până acum s-au concentrat prea mult pe propunerea nefondată, dezechilibrată şi nerealistă a Comisiei".

Budapesta nu este singura care a blocat discuţiile privind bugetul. Alte capitale europene au îndemnat, de asemenea, Bruxellesul să caute o marjă de manevră mai mare în ceea ce priveşte cheltuielile şi să facă economii în cadrul bugetului actual.

"Este nevoie de o abordare nouă, inventivă şi pregătită pentru viitor care necesită eforturi suplimentare, timp suplimentar şi o reflecţie mai cuprinzătoare", a scris Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor