Ungaria: Cel puţin şase autocare şi sute de români, blocaţi în nămeţi

Pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile - ninsori şi viscol - sute de români aflaţi în tranzit în Ungaria au rămas blocaţi din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri. Cel puţin şase autocare cu pasageri români se află în această situaţie, informează MAE.
(Scott Olson / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
15.03.2013

Pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile - ninsori şi viscol - sute de români aflaţi în tranzit în Ungaria au rămas blocaţi din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri. Cel puţin şase autocare cu pasageri români se află în această situaţie, informează MAE.

"Până în acest moment misiunea diplomatică din Budapesta a primit numeroase solicitări din partea cetăţenilor români blocaţi pe autostrăzile M1 şi M7. Majoritatea cetăţenilor români solicită informaţii cu privire la perspectiva deblocării şoselelor (...) Numărul estimat al cetăţenilor români blocaţi pe şoselele ungare este de ordinul sutelor. Sunt şi şase autocare blocate care se află în contact cu ambasada", relevă MAE român.

De la emiterea alertei meteo în cursul zilei de joi, Ambasada română de la Budapesta a primit cel puţin 70 de apeluri.

Mai mult, în cazul cetăţenilor români surprinşi pe drumuri naţionale din Ungaria, a fost nevoie ca ambasada să-i ajute să identifice exact locul în care se aflau. Apoi, cu sprijinul poliţiei, românii au fost conduşi în locuri special pregătite pentru a aştepta deblocarea şoselei.

Unii şoferi au evitat blocajele şi aşteaptă în locuri amenajate deblocarea drumurilor de zăpadă.

În funcţie de locul în care se aflau, misiunea diplomatică le-a pus la dispoziţie informaţii furnizate de autorităţile de poliţie competente cetăţenilor români care au rămas blocaţi pe autostrăzi.

Autorităţile ungare au lansat repetate apeluri de a se evita plecarea la drum, în special în zona de vest a ţării şi au recomandat ca persoanele care se află în trafic să nu-şi continue călătoria şi să se retragă în locuri de cazare, benzinării sau să oprească în proximele localităţi, conform unui comunicat de presă transmis vineri de MAE.

MAE le recomandă românilor să evite deplasarea cu maşina în Ungaria.

Pentru cazuri de urgenţă, MAE recomandă cetăţenilor români care urmează să se deplaseze pe teritoriul acestui stat să aibă asupra lor provizii de alimente, combustibil şi pături.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor