Ungaria a împrumutat în secret un miliard de euro de la băncile chineze

Premierul Ungariei, Viktor Orban (st) şi preşedintele comunist chinez Xi Jinping (Facebook - Viktor Orban)
Redacţia
26.07.2024

Ungaria a împrumutat un miliard de euro - cel mai mare împrumut contractat vreodată de Budapesta - de la trei bănci chineze în primăvara acestui an, arată datele de pe site-ul agenţiei guvernamentale pentru datorii.

Potrivit POLITICO, împrumutul, acordat de China Development Bank, Export-Import Bank of China şi sucursala maghiară a Bank of China, a fost utilizat integral la 19 aprilie şi trebuie rambursat în termen de trei ani.

Budapesta nu a anunţat acordul. Acesta a fost raportat pentru prima dată joi de publicaţia de afaceri maghiară Portfolio, apoi confirmat de agenţia guvernamentală.

Împrumutul considerabil vine în contextul în care Budapesta îşi consolideze legăturile cu Beijingul. Companiile chineze, precum producătorul de automobile electrice BYD şi gigantul tehnologic Huawei, au investit până în prezent un total de aproximativ 16 miliarde de euro în ţară, potrivit ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto.

"Acordul de împrumut permite finanţarea investiţiilor în infrastructură şi în sectorul energetic, printre altele. Tranzacţia menţine raportul datorie publică/PIB în limita plafonului de 28,9%”, a declarat agenţia guvernamentală pentru Portfolio joi dimineaţă, după ce publicaţia a relatat pentru prima dată despre acord.

În luna mai, Szijjarto a anunţat, de asemenea, o serie de proiecte de infrastructură comune cu China, inclusiv o cale ferată de mare viteză până la aeroportul din Budapesta, o linie de cale ferată de marfă în jurul capitalei ungare, conducte de petrol între Ungaria şi Serbia şi cooperare nucleară.

"Am dezvoltat un grad ridicat de încredere reciprocă politică. Relaţia noastră bilaterală este cea mai bună din istorie şi s-a îmbarcat într-o călătorie de aur", a susţinut preşedintele chinez Xi Jinping într-o declaraţie înainte de vizita sa la Budapesta în mai.

Câteva săptămâni mai târziu, imediat după ce a preluat conducerea Consiliului rotativ al preşedinţiei UE, Orban a vizitat capitala chineză.

Cu o datorie publică record de 140 de miliarde de euro (73,5 % din PIB) şi un deficit bugetar de 6,7 % din PIB, Budapesta are nevoie disperată de bani. Budapesta aşteaptă încă miliarde de euro din fondurile UE.

Noul împrumut de la băncile chineze este cel mai mare stoc din datoria de stat, al doilea fiind tot un împrumut de la China Eximbank pentru proiectul de cale ferată Budapesta-Belgrad, în valoare de 917 milioane USD (877 milioane EUR în ziua tragerii).

Deşi Portfolio a menţionat că rata dobânzii este variabilă, guvernul nu a dezvăluit mai multe detalii cu privire la mărimea ratei dobânzii, calendarul de rambursare sau alte detalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor