Unde se duc banii contribuabililor din SUA. Peste 1,3 miliarde dolari din impozite, trimişi în China şi Rusia

(Photos.com)

Peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost trimise Rusiei şi Chinei în ultimii cinci ani - începând din 2017 - după cum arată o nouă analiză publicată de senatorul republican american Joni Ernst şi auditorii OpenTheBooks.com, potrivit Zero Hedge. Sursa citată adaugă că este foarte probabil ca aceste cifre să nu reflecte suma totală, deoarece agenţiile federale nu urmează traseul dolarilor din impozite până la destinaţia lor finală.

Senatorul Ernst şi colegul său de partid congresmanul Mike Gallagher conduc actiunile de a crea transparenţă şi responsabilitate în ceea ce priveşte dolarii contribuabililor trimişi în China şi Rusia. Ei sunt iniţiatorii Legii privind urmărirea chitanţelor către ţările adversare pentru a fi cunoscute cheltuielile (TRACKS), care ar cere ca fiecare ban dintr-o subvenţie guvernamentală plătită oricărei organizaţii din China şi Rusia să fie urmărită şi dezvăluită public.

Senatorul Ernst şi OpenTheBooks au stabilit că peste 490 de milioane USD din granturi şi contracte din SUA au fost plătite organizaţiilor din China în ultimii cinci ani şi alte 870 de milioane USD au fost plătite entităţilor din Rusia.

„Determinând firmele responsabile să raporteze public unde şi cum îşi folosesc granturile şi acordările de contracte, poate delega cetăţenii privaţi şi îi poate face parte din soluţie. Transparenţa radicală revoluţionează politica publică din SUA şi este maşina de informare pentru democraţie. Toată lumea are miza într-o guvernare mai transparentă şi eficientă”.

Unele dintre aceste proiecte din Rusia şi China finanţate din dolari contribuabililor includ:

- 58,7 milioane USD de la Departamentul de Stat, inclusiv 96.875 USD pentru egalitatea de gen prin expunerea de desene animate din revista New Yorker.

- 51,6 milioane USD de la Departamentul Apărării, inclusiv 6 milioane USD pentru suport tehnic al software-ului militar de „desfăşurare şi distribuţie de comandă”, prin livrarea de echipamente şi provizii oriunde este dislocată armata americană, chiar dacă inspectorul general DOD a avertizat Pentagonul cu privire la utilizarea companiilor IT chineze pe proiecte DOD.

- 4,7 milioane USD unei companii ruse pentru asigurări de sănătate, care a fost sancţionată de SUA în 2022.

- 4,2 milioane USD de la Sănătate şi Servicii Umane, inclusiv 770.466 USD pentru un laborator de stat din Rusia.

- 2,4 milioane USD pentru cercetarea rusă privind alcoolul şi dependenţa.

- 2 milioane USD direcţionate către Institutul de Virologie Wuhan, administrat de stat din China, pentru a efectua experimente periculoase pe coronavirusul liliecilor şi şoarecii transgenici.

- 1,6 milioane USD companiilor chineze din Programul naţional de prânz şcolar, ceea ce înseamnă că dolarii contribuabililor din Legea CARES, destinat fermierilor americani, au fost îndreptaţi către exportatorii agricoli chinezi.

- 1,45 milioane USD pentru urmărirea virusului pandemic în Rusia.

- Subvenţii pentru programul spaţial rusesc prin finanţarea Agenţiei Spaţiale Ruse şi a furnizorilor.

Şi, deşi este grozav că SUA urmăreşte „fiecare bănuţ” plătit ţărilor adverse, de ce guvernul nu urmăreşte şi fiecare ban cheltuit în ţările prietene, ca să nu mai vorbim de beneficiarii interni?

Sursa amintită afirmă că, ultima dată când a verificat, Pentagonul - cea mai mare maşinărie de spălare de bani din lume, mult mai mare decât ar putea fi vreodată bitcoinul - care poate contabiliza doar 39% din activele sale de 3,5 trilioane de dolari şi a acumulat 35 trilioane de dolari în modificări contabile în doar un an, nu a trecut niciodată printr-un audit complet.