Un vulcan din Chile ar putea erupe; oficialii au ordonat evacuarea obligatorie

O fotografie arată vulcanul Copahue aruncând cenuşă, în Chanchocoo, Chile, pe 23 decembrie 2012.
O fotografie arată vulcanul Copahue aruncând cenuşă, în Chanchocoo, Chile, pe 23 decembrie 2012. (ARIEL MARINKOVIC / AFP / Getty Images)

Autorităţile din Chile au ordonat luni evacuarea obligatorie pe o rază de aproximativ 15 kilometri în jurul vulcanului Copahue, potrivit rapoartelor. Ei au spus că activitatea vulcanică recentă ar putea declanşa o erupţie.

Vulcanul, care este situat la graniţa dintre Chile şi Argentina, a avut un nivel mai ridicat de activitate seismică în ultimele câteva săptămâni, a raportat Reuters, citând autorităţile locale.

Citând Serviciul Naţional de Geologie şi Minerit, ministrul de interne Andres Chadwick a spus că activitatea seismică "este acum într-un proces care riscă să se transforme într-o erupţie şi din acest motiv s-a emis un cod roşu."

Oficialii au declarat că aproximativ 2 240 de persoane vor fi evacuate în conformitate cu ordinul.

"Acest cod roşu a fost emis după monitorizarea activităţii vulcanului şi după constatarea că activitatea seismică a acestuia a crescut", a declarat Chadwick la o conferinţă, a raportat BBC. "Există riscul ca acesta să erupă din nou."

Potrivit Associated Press, el a spus că evacuarea "este obligatorie, nu voluntară."

Biroul de urgenţă din Chile a declarat că evacuarea ar putea dura circa 48 de ore.

Autorităţile din provincia Neuquen, în Argentina, au emis un "cod galben," spunând că evacuările sunt obligatorii.

În decembrie, oficialii din Chile au emis un cod roşu pentru Copahue după ce vulcanul a emis cenuşă şi gaz. Locuitorii din apropiere au fost evacuaţi, iar avioanele au fost avertizate.

Vulcanul a avut o erupţie majoră în 1992, a declarat unitatea de geologie Sernageomin a Ministerului Minelor, a raportat AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe